Korsplikt införs i Tyskland – kritiseras av kyrkan

Publicerad 2018-06-02

Debatten om religionens plats i samhället delar Tyskland i två läger.

Från och med den här veckan måste alla offentliga byggnader i Bayern ha kristna kors i entrén.

”Det är ett tecken på okunskap och en provokation mot de värden som den som dog på korset stod för,” säger den kritiske kardinalen Reinard Marx.

Från och med den här veckan ska det finnas kristna kors i entrén på alla offentliga byggnader i Bayern.

Undantaget är högskolor, teatrar och museum men de ”rekommenderas” att följa plikten, skriver tyska Die Welt.

– Korset är inte bara en religiös symbol. Det är också en symbol för vår kulturhistoria och vår identitet, sa Bayerns nya regeringschef Markus Söder (CSU) till pressen när beslutet fattades i april.

”Ett tecken på okunskap”

Den så kallade ”korsplikten” har skapat stor debatt i Tyskland. Inte bara hos oppositionen utan även representanter från kyrkan har riktat skarp kritik.

Bland kritikerna finns bland annat kardinal Reinard Marx som är den högste företrädaren för katolska kyrkan i Tyskland.

– Det är ett tecken på okunskap och en provokation mot de värden som den som dog på korset stod för, sa kardinalen till Süddeutsche Zeitung tidigare i år.

Kardinalen tryckte på att politikerna borde ha bjudit in kyrkan till samtal innan beslutet fattades och menade att ett sådant beslut inte bör fattas av staten. Han har även anklagat Söder för att sprida oro och skapa konflikt.

Han får stöd av Thomas Stemberg, ledare för Tysklands största katolska organisation, som menar att korset inte bör användas i valsyften.

Vill locka tillbaka väljare

Markus Söder har suttit i den bayerska regeringen sedan 2007 och intog posten som regeringschef i mars. Hans parti CSU är ett systerparti till Angela Merkels CDU.

Beslutet om korset är bara en i raden av den senaste tidens diskussioner om religionens plats i Tyskland. Söders företrädare tillika landets inrikesminister Horst Seehofer har tidigare uttryckt sig om att ”islam inte hör hemma i Tyskland”.

Förra valet fick CSU nästan 50 procent av rösterna, men vid det kommande valet i höst hotas de av AfD (Alternativ för Tyskland). Opinionssiffrorna ligger i dagsläget runt 40 procent och kritiker menat att ”korsplikten” är en del av partiets sätt att locka tillbaka väljare, uppger Fokus.