Få vill ställa upp för SD

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-13

Brist på kandidater
i många kommuner

Sverigedemokraterna har desperat brist på kandidater ute i kommunerna.

Därför riskerar kaoset från förra valet att upprepas, skriver SvD.

Partiet saknar helt kandidater i nästan 60 kommuner och i drygt 50 kommuner har SD bara ett namn.

Efter förra valet 2006 tog Sverigedemokraterna mandat i 144 kommuner. Fyra år senare har partiet fortfarande 56 tomma kommunfullmäktigestolar medan övriga partier tillsammans har sex tomma stolar.

57 kommuner utan kandidat

En granskning som Svenska Dagbladet gjort visar att årets val mycket väl kan ge ett liknande resultat. Oavsett utgången i riksdagsvalet kommer SD att ta plats i flera kommunfullmäktigeförsamlingar och bristen på kandidater är stor.

I 57 av Sveriges kommuner saknar SD kandidater helt och i ytterligare 52 kommuner har partiet bara ett namn på valsedeln.

Kan inte tillsätta i efterhand

Problemet med att bara ha ett namn på valsedeln är att om en ledamot hoppar av sitt uppdrag kan han eller hon bara ersättas av en person som fanns med på partiets valsedel vid valet.

– Tyvärr är valsystemet utformat så att vi inte kan tillsätta kandidater i efterhand, säger partisekreterare Björn Söder till SvD.

Det har gjort att Söder nu turnerar i landet på jakt efter både väljare och kandidater. Han vill dock inte hålla med om att kandidatbristen gör en röst på SD bortkastad.

– Jag ser det inte så. Genom att rösta på SD visar man att man uppskattar oss och protesterar mot dagens politik, säger Björn Söder till SvD.

Följ ämnen i artikeln