Syskonen får komma hem

Publicerad 2011-05-18

I går kväll fattades beslutet om Rasmus & Fanny

TVINGADES TA FARVÄL Rasmus och Fanny var bara bebisar när de kom till fosterföräldrarna Eva och Anders. Barnens biologiska mamma ansågs inte kunna ta hand om dem, men när hon flyttade till Marks kommun ökade umgänget – och problemen började. I oktober 2009 omhändertogs plötsligt syskonen akut. Sedan dess har Eva och Anders kämpat för att få hem dem och sent i går kväll kom beskedet: Barnen får flytta tillbaka till sitt ursprungliga familjehem.

KINNA. Rasmus och Fanny grät hjärtskärande och ­ville hem till tryggheten hos fosterföräldrarna.

– Han hängde fast vid mig och jag fick slita bort honom och bara gå, berättar fosterpappan Anders i SVT:s ”Uppdrag granskning” i kväll.

I går kom det efterlängtade beskedet – barnen får flytta tillbaka till Eva och Anders.

Per-Olof Hermansson (KD), ordförande i socialnämnden.

Evas mobil svämmar över av sms och det väller in lyckönskningar via mejl ­efter beskedet.

– Jag är chockad och glad. Och ledsen för att det har ­tagit så lång tid. Här finns inga vinnare. Alla har förlorat på något sätt, säger Eva.

Hon och Anders tog emot barnen när den yngsta var nyfödd och den äldsta bara elva månader gammal i november 2004. Deras biologiska mamma ansågs inte kunna ta hand om dem. Två äldre syskon fick bo i ett ­annat familjehem.

Sa upp avtalet

När mamman flyttade till Marks kommun började problemen. Kommunen sa upp avtalet med Eva och Anders. Rasmus och Fanny blev akut omhändertagna och placerades i jourfamilj. För ett år sedan flyttades de till ett nytt familjehem. Eva och Anders har bara fått träffa dem fyra gånger ­sedan de omhändertogs.

– Vad minns du mest från det här sista mötet? frågar ”Uppdrag gransknings” ­reporter.

– Det var när lillpojken sa till mig att när jag blir stor då kommer jag hem till dig?… Om du inte är död då, svarar Anders.

Eva har hela tiden kämpat för att få tillbaka barnen. Hon har anmält, skrivit brev, bloggat.

”Politisk härdsmälta”

Socialstyrelsen riktade redan förra våren kraftig kritik mot kommunens handläggning. Men inte förrän i går kväll, strax före 21, hade politikerna i socialnämnden fattat sitt beslut. Åtta ansåg att barnen skulle hem till Eva och Anders. Fem ledamöter, socialdemokrater och vänsterpartister, ansåg att de skulle bli kvar i det nya familjehemmet.

– En härdsmälta, både politiskt och i handläggningen, sa Per-Olof Hermansson, kristdemokrat och ord­förande i nämnden efteråt.

Men fosterföräldrarna kan inte andas ut riktigt än. Politikernas beslut kan överklagas av den bio­logiska mamman.

I dag är barnen sex respektive sju år gamla.