ÄNKAN GRIPEN

Uppdaterad 2015-09-29 | Publicerad 2011-09-15

Insatsstyrka stormade in hos självmordsbombarens hustru – misstänks för terroristbrott

LUTON/STOCKHOLM. Den brittiska insatsstyrkan slog till i en gryningsräd.

Den svenske självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs änka, Mona Thwany, greps i sitt hem i Luton – misstänkt för att ha planerat terroristbrott.

Strax efter klockan sex på morgonen lokal tid i förrgår slog en styrka från den engelska antiterror-polisen till mot kvinnans hemadress i Luton, en timmes bilfärd norr om London.

Scotland Yard bekräftade i går att en 28-årig kvinna gripits misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

– Hon greps på en hemadress i Luton och togs i förvar till en polisstation i centrala London. Sedan dess har hon släppts men försetts med restriktioner i väntan på vidare förhör som ska ske i mitten av november, säger en talesperson för Scotland Yard.

Gjort flera tillslag

Sent i natt uppgav brittiska poliskällor för Aftonbladet att den gripna kvinnan är Mona Thwany, 28, änka efter Taimour Abdulwahab som i december förra året sprängde sig själv i ett självmordsattentat på Bryggargatan i centrala Stockholm.

Scotland Yard ville i går inte bekräfta kvinnans identitet. Men uppgav att man gjort fler tillslag:

– Vi genomsökte också två adresser i Luton, säger talesmannen.

Svenska säkerhetspolisen bekräftade i går att gripandet i Luton har att göra med Taimour Abdulwahabs självmordsattentat.

– Jag kan bekräfta att brittiska polisen grep en person i tisdags för förberedelse till terroristbrott, och att utredningen hittills visar att det kan finnas en koppling till terroristdådet i Stockholm 2010, sa Sara Qvarnström, pressekreterare vid Säpo.

”Håller inte med”

Mona Thwany lade två dagar efter attacken den 11 december ut den hotfulla ljudinspelning som Taimour Abdulwahab skickat ut till flera medier på Youtube, men har hela tiden hävdat sin oskuld.

– Inte på något sätt håller jag med, har överseende med, eller glorifierar vad han gjort, har hon sagt till Aftonbladet via journalisten Yvonne Ridley.

Aftonbladet sökte henne i går kväll för en kommentar. Men hennes senast kända adress, radhuset i Luton där hon bodde med Taimour Abdulwahab och parets tre barn före terrordådet i Stockholm, står nu tomt.

Enligt grannar har Mona Thwany aldrig flyttat tillbaka. Inte heller öppnade hon dörren i den lägenhet i Luton dit hon efter sprängdådet sökte sin tillflykt i vintras.

Pappan visste inget

Fadern Ali Thwany kände inte till nyheten om att hans dotter gripits när Aftonbladet träffade honom i går.

– Jag vet ingenting om henne, sa han.

Har ni inte pratats vid?

– Vi har inte haft kontakt på nästan ett år.

Mona Thwanys London-baserade advokat var fåordig när Aftonbladet nådde honom i går.

– Jag kan inte uttala mig på grund av klientsekretessen. Jag kan varken bekräfta att hon gripits eller något som polisen har sagt, säger han.

Sedan tidigare sitter också en 30-årig sjuksköterskestudent i Skottland häktad misstänkt för att ha hjälpt Taimour Abdulwahab med ekonomiska medel inför attacken.

Följ ämnen i artikeln