Rekordmånga blev av med studiebidraget

Publicerad 2012-07-18

Skolkökning Från årsskiftet ska gymnasieskolorna skolkrapportera sina elever till CSN när den olovliga frånvaron är "mer än några timmar" och sker vid upprepade tillfällen.

Omkring 19 000 gymnasieelever blev av med sitt studiebidrag förra läsåret – på grund av skolk.

Det är en rekordhög nivå.

En av anledningarna är att CSN skärpt rutinerna för skolk vid årsskiftet.

5,2 procent av alla elever i Sverige har skolkat så pass mycket att de fått sitt studiebidrag indraget. Det visar Centrala studiestödsnämndens (CSN)sammanställning för förra läsåret.

Det beror bland annat på att reglerna har skärpts och innebär att skolorna är skyldiga att rapportera om elever är borta från lektionerna bara ett par timmar utan giltig anledning.

Hårdare regler

Reglerna blev hårdare vid årsskiftet och tidigare var det först vid 20 procents frånvaro som skolorna var tvungna att rapportera till CSN.

- Förutom att fler fått studiebidraget indraget säger skolorna att den ogiltiga frånvaron generellt har minskat som en följd av de nya rutinerna, skriver Andreas Dahlkvist i ett pressmeddelande.

De som skolkar mest är pojkar och de som går i fristående gymnasieskolor. Dessutom visar CSN:s sammanställning att de flesta som drabbas har familjer med en lägre inkomst än 85 000 kronor per år. Om den ekonomiska situationen skulle ha koppling till skolket har CSN inte undersökt.

Mer skolk i mindre orter

Det mesta skolket förekommer i Södermanland och Blekinge. Förut var det i storstäderna som det mesta skolket skedde. Minst skolk var det i kommuner som Hylte, Nykvarn och Arjeplog. I de kommunerna fick inte en enda elev sitt studiebidrag indraget.

Omkring två tredjedelar av alla elever som fått sitt studiebidrag indraget kommer även att få ett återkrav från CSN. En femtedel av dem kommer hamna hos Kronofogden för att de inte klarar av att betala tillbaka pengarna, enligt CSN.