Grekiskt ja – efter premiärministerns vädjan

Uppdaterad 2015-07-13 | Publicerad 2015-07-10

Parlamentet röstade om förslag på tuffa nerskärningar

Greklands parlament har röstat om den tuffa plan som ska ta landet upp ur krisen.

Strax före midnatt premiärminister Alexis Tsipras till parlamentet att acceptera hans förslag som "ett nationellt ansvar".

Sent i natt godtog parlamentet förslaget efter att en majoritet av ledamöterna röstat ja, skriver AP.

Premiärministern Alexis Tsipras vädjade till parlamentet att godta hans reformförslag som "ett nationellt ansvar".

53,5 miljarder euro, motsvarande 500 miljarder kronor.

Så mycket pengar kräver Grekland i nödlån från de tre långivarna: EU, Internationella valutafonden och Europeiska centralbanken.

I utbyte lovar den grekiska regeringen att bland annat höja pensionsåldern och banta försvaret. Totalt föreslås åtstramningar på över 120 miljarder kronor i den krisplan som presenterades sent på torsdagskvällen.

Enligt en EU-källa ställer gör långivarna en ”positiv bedömning” av det grekiska förslaget, rapporterar nyhetsbyrån AFP sent på fredagskvällen.

"Bättre på flera punkter"

Pläderingen inför omröstningen i det grekiska parlamentet började inte förrän vid 23-tiden på fredagskvällen. Strax före midnatt vädjade premiärminister Alexis Tsipras till parlamentet att godta hans reformförslag som "ett nationellt ansvar". Han bedyrade samtidigt att de villkor regeringen nu själv föreslagit för långivarna är "bättre på flera punkter" än det som tidigare lagts fram för Grekland som ett ultimatum.

Sent i natt, efter en lång omröstning, stod det klart att premiärministern fått sitt krav igenom.

Strax före halv tre på natten rapporterade nyhetsbyråerna Reuters och AP att en majoritet av parlamentsledamöterna röstat ja till Alexis Tsipras förslag.

Protester från egna partiet

Trots att förslaget gick igenom var det inte helt problemfritt för premiärministern. Enligt AP ska ett flertal ledamöter ha valt att inte närvara under omröstningen, avstått från att rösta och röstat emot förslaget.

Totalt röstade 251 ja, 32 nej och åtta personer röstade blankt genom att i stället trycka på närvaroknappen.

Några av de blanka rösterna kom från ledamöter från Tsipras parti Syriza – en protest som tyder på missnöje inom det egna partiet, skriver AP.

Vill skriva ner lån

På söndag ska ledarna för EU:s samtliga 28 medlemsländer träffas för att diskutera krisen i Grekland. Då krävs det att EU-topparna anser att de föreslagna åtgärderna är tillräckliga för att de nya nödlånen ska beviljas.

En av de avgörande frågorna väntas bli om en del av Greklands skulder ska skrivas ner. Det uppges premiärminister Alexis Tsipras ha krävt, men bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel har tidigare ratat nerskrivningar.

Kan orsaka protester

Enligt experter har åtgärderna som ligger på bordet nu stora likheter med de krav som det grekiska folket sa nej till i helgens folkomröstning. Detta innebär att planen kan ge upphov till nya massprotester. Dessutom är motståndet mot åtstramningar starkt i vänsterfalangen inom premiärminister Alexis Tsipras eget parti, Syriza.

Under fredagsmorgonen träffade Tsipras parlamentsledamöter för att försöka övertyga dem att säga ja till reformerna.

– Antingen fortsätter vi tillsammans eller så faller vi tillsammans, har Alexis Tsipras sagt till sina partikollegor, enligt den grekiska tidningen Kathimerini.

”Stort beslut på lördag”

Reaktionerna på det nya krispaketet har dock hittills varit försiktigt positiva. Frankrikes president Francois Hollande har kallat förslagen ”trovärdiga”.

På fredagseftermiddagen höll EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, ECB-ordföranden Mario Draghi, IMF-chefen Christine Lagarde och eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem ett telefonmöte om krisen.

Enligt Dijsselbloem kommer ”ett stort beslut” om de grekiska förslagen att fattas under lördagen.

Följ ämnen i artikeln