Efter kritiken – nu avgörs striden om din pension

Publicerad 2015-05-22

Sveriges pensionärer kan gå miste om efterlängtade hundralappar nästa år om en ny broms införs i pensionssystemet.

Frågan om när det nya systemet ska sjösättas splittrar partierna i pensionsgruppen – i dag avgörs striden.

– Pensionärsorganisationerna är kritiska till ett införande 2016 då de får en lägre pension än vad som tidigare sagts. Det är viktigt att vi lyssnar på kritiken, säger Mats Persson (FP).

I januari meddelade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) att regeringen var överens med de fyra borgerliga partierna om att ändra på den så kallade ”bromsen” i pensionssystemet.

Hur mycket en person får ut i inkomstpension baseras på den egna inkomsten, men även på hur utvecklingen ser ut i samhället. I dåliga tider, när pensionssystemet går back och dess tillgångar riskerar att bli lägre än skulderna, slår bromsen in och utbetalningarna till pensionärerna blir lägre.

Alla partier i den parlamentariska pensionsgruppen, där regeringspartierna och allianspartierna sitter med, är överens om att dagens system är för ryckigt och gör det svårt för pensionärerna att planera sin ekonomi.

Tajmingen splittrar gruppen

Meningen med det nya systemet är en jämnare utveckling där det inte ska spela lika stor roll för pensionärerna om det är hög- eller lågkonjunktur. Kraften i både höjningarna och sänkningarna ska bli mindre.

Men trots att gruppen är överens i grunden har det ändå blivit strid i en viktig fråga. Det handlar om när det nya systemet ska börja gälla, vilket tidigast kan ske 1 januari 2016. I dag träffas man för ett möte och målet är att fatta ett beslut.

Om systemet införs nästa år skulle det leda till att höjningen av inkomstpensionen skulle bli lägre än planerat, något som fått Pensionärernas Riksorganisation att rasa. Man menar att det innebär 700 kronor mindre i plånboken för den som har 12 000 kronor i pension. Dessutom menar man att pensionärerna länge sett fram emot höjningen, då man fick en sänkning så sent som 2014.

Man har dessutom eldunderstöd av Folkpartiet som tidigare markerat att man motsatt sig ett införande nästa år utan vill skjuta upp det till 2018. Det innebär att frågan splittrar både pensionsgruppen och de borgerliga partierna.

”Vi måste lyssna på kritiken”

Mats Persson, Folkpartiets ledamot i gruppen, vill inte uttala sig direkt om förhandlingarna, men säger:

– Pensionärsorganisationerna är kritiska till ett införande 2016 då de får en lägre pension än vad som tidigare sagts. Det är viktigt att vi lyssnar på kritiken från dem och är angelägna om att pensionärerna kan lite på systemet.

Solveig Zander är Centerpartiets representant. Hon tycker däremot att det nya systemet ska införas så fort som möjligt.

– Det är viktigt att pensionärerna ska veta vad de har att rätta sig efter. Sedan handlar det om att förbättra systemet och ju fortare vi gör det, desto bättre, säger hon.

Hon säger att hon är väl medveten om att höjningen blir lägre för pensionärerna nästa år.

– Men det betyder också att man får mer vid andra tillfällen när man skulle ha fått mindre.

Även Kristdemokraternas representant Lars Gustafsson vill att det nya systemet kommer snabbt på plats. Han menar att över tid så skulle pensionärerna förlora på om så inte blir fallet.

– Man får mer i början nu, enligt prognosen. Men det skulle också innebära att utbetalningen under perioden blir en procent lägre för pensionärerna och jag tyckte det var viktigare att hela perioden räknades med.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vill inte kommentera ärendet med hänvisning till att frågan diskuteras i Pensionsgruppen.

Hjälp oss att granska och avslöja! Mejla: Anette Holmqvist, Pär Karlsson, Lena Mellin, Jonathan Jeppsson, Olof Svensson Du är skyddad som källa