Döms för misshandel av utvisad flykting

Publicerad 2015-10-01

De anklagades för att ha kastat in en flykting i en vägg och slagit honom upprepade gånger på halsen.

Nu har två anställda vid Kriminalvårdens transportenhet dömts för misshandeln – efter vittnesmål från en anställd på Migrationsverket.

– Stämningen var hotfull och aggressiv. Jag har aldrig sett någon flykting utsättas för så mycket våld och förnedrande behandling, beskriver vittnet.

De två männen, 55 och 47 år gamla, åtalades redan i februari, misstänkta för att ha misshandlat en man i 50-årsåldern som skulle utvisas från Sverige.

Tillsammans ska de bland annat ha kastat flyktingen, en spenslig man i 50-årsåldern, in i en förrådsdörr. Misshandeln skedde när mannen skulle hämtas från Migrationsverkets lokaler för transport till Arlanda.

Den nu 55-årige mannen ska ha tryckt flyktingens huvud bakåt genom att pressa handflatan mot hans haka upprepade gånger. Han har även upprepade gånger slagit mot flyktingens hals med handen, liknande karateslag.

”Livsfarliga slag”

Misshandeln bevittnades av två anställda vid Migrationsverket som upplevt händelsen som djupt obehaglig.

– Mannens ansikte förvreds av smärta av den mycket obehagliga och chockerande smärtan och tystnade. En kollega som tränar jiujitsu berättade att sådana slag får man inte ens öva på då de är alltför livsfarliga, skrev en av Migrationsverkets anställda.

Även den 47-årige mannen ska ha brukat våld genom att ta huvudlås på flyktingen och pressa hans huvud mot golvet.

Attunda tingsrätt gick på linjen från de två vittnena, varav en av dem såg en stor del av misshandeln. De två dömda männen förnekade under rättegången misshandel och hävdade att flyktingen gjort kraftigt motstånd, något som vittnena helt avfärdar.

Även en ansvarig polis och ytterligare en person vid Kriminalvårdens transportenhet misstänktes ursprungligen, polisen för misshandel och den kriminalvårdsanställde för tjänstefel. Men under utredningens gång avskrevs misstankarna då de inte kunde styrkas.

Blir av med jobben

Polisen har vittnat under rättegången, men var inte i rummet för misshandeln under förloppets mest kritiska del, då flyktingen bland annat ska ha kastats in i en dörr. Tingsrätten skriver också i domen att man inte kan bortse från att polisen själv inledningsvis varit misstänkt för misshandel, och haft en skyldighet att anmäla en sådan, vilket hon inte gjort.

De två åtalade männen har dömts till villkorlig dom, samt 100 timmars samhällstjänst för misshandel. De slipper fängelse, bland annat för att de vid en fällande dom skulle bli av med sina anställningar, enligt ett yttrande från Kriminalvårdens personalansvarsnämnd.