Stor ilska bland lärarna efter uppgörelse

Publicerad 2012-09-26

”Ett hån mot vår verksamhet”

Det blir ingen lärarstrejk – det står klart efter kvällens uppgörelse mellan lärarfacken och arbetsgivarsidan.

På Lärarförbundets Facebook-sida rasade hundratals medlemmar mot beskedet och flera upprörda lärare har hört av sig till Aftonbladet.

– Det är ett hån. Jag funderar starkt på att gå ur förbundet, jag ser ingen anledning att vara med längre, säger förskolläraren Liselotte Nisén.

Aftonbladet har pratat med flera lärare som reagerar över ett parterna kommit överens och kallar det nya avtalet "ett skitavtal".

”Slogan om 10 000 kronor ett hån”

Språkläraren Johanna Jacobsson, 28, i Uppsala följde presskonferensen och är inte imponerad.

– Jag tycker att det är pinsamt. Det känns lite snopet att det var det här som vi väntat på sedan i april. Vi har väntat på ingenting egentligen, säger hon och tycker att lärarförbundens slogan på 10 000 kronor är ett hån.

– Vi kommer att få 4 000 mer i månaden om fyra år. Det klart att det är för lågt och för lite.

Johanna Jacobsson har jobbat som grundskolelärare i Norrtälje i snart tre år och har 22 400 kronor i månaden.

Det är hon inte nöjd med.

– När man ändå har pluggat så länge som man har gjort och det vilar stort ansvar på ens axlar – då borde det visas lite mer i lönekuvertet.

”Ser ingen anledning att vara med längre”

Liselotte Nisén arbetar som förskollärare i Surahammar. Hon tjänar 23 200 kronor i månaden – efter 15 år i yrket.

– Det finns inte en medlem som är nöjd med det här avtalet. Det är ett stort skämt, ett hån mot vår verksamhet, säger hon.

Nu funderar hon på att lämna facket.

– Jag ser ingen anledning att vara med längre. De 600 kronorna jag betalar kan jag lägga på mina barn i stället, för jag är ensamstående, säger hon.

Liselotte Niséns son är 24 år och gick byggprogrammet på gymnasiet. Efteråt fick han verkstadsjobb på Volvo i Köping, där han tjänar 24 000 kronor – efter skatt.

– Jag är så förbannad. Här går vi ut och hotar med strejk, vi har sett fram emot en förändring. Så får man 4,2 procent, och det godtar de. Det känns som om luften har gått ur en, säger hon.