”Vi skulle kunna ha dubbelt så många anställda här”

Publicerad 2013-04-06

Blekinge värst i landet – men det finns jobb som de unga inte vill ha

Terje Opdahl, vd på Call4U, en av kommunens största arbetsgivare.

BLEKINGE. Trots att mer än var fjärde ung i Blekinge saknar jobb finns det företag som har svårt att hitta arbetskraft.

– Vi skulle kunna ha dubbelt så många anställda men vi får inte tillräckligt med folk, säger Terje Opdahl som driver ett callcenter i Ronneby.

De luftiga lokalerna på 2 000 kvadratmeter blev för stora. Terje Opdahl, vd på Call4u, insåg att han inte skulle lyckas fylla platserna som planerat. I stället flyttade han och de drygt 100 anställda till ett betydligt mindre kontorslandskap på 600 kvadratmeter. Sorlet av alla pågående samtal ligger som en tjock matta över lokalen när vi kommer på besök. En vit tavla med namn och ett antal efterföljande pinnar visar medarbetarnas prestationer.

– Tanken var att vi skulle expandera och bli jättestora här i Ronneby. Vi har massor med uppdrag, säger Terje Opdahl.

Förutsättningarna att lyckas finns onekligen. I Ronneby saknar 33 procent av de unga jobb.

Call4u är en av kommunens största arbetsgivare. Här jobbar främst yngre personer som får en fast ingångslön på 18 000 kronor i månaden. De som jobbar med försäljning har också provision utöver lönen.

”Får kanske fyra sökande”

Men bland unga i Blekinge är det inte ett särskilt eftertraktat jobb.

– När vi annonserar ut ett fast jobb får vi kanske fyra sökande. Det är inte ett tillräckligt bra underlag att rekrytera ifrån.

I stället för att växa i Ronneby har Call4u öppnat kontor i Malmö, Växjö och spanska Marbella.

– Där har vi inga problem att hitta folk.

Och det finns fler företag som kan växa.

På tre år har Gertrud Wieselblad gått från noll till 20 anställda på sitt hemtjänstföretag Gertrud Care i Karlskrona. Ytterligare 15 personer har anställts i filialen i Kristianstad. Även hon har svårt att hitta personal. När hon annonserar via Arbetsförmedlingen får hon bara ett par ansökningar per plats.

”Vissa vill inte jobba för 105 kronor i timmen”

– Jag vill helst ha utbildade undersköterskor med körkort men i dag är det många unga som inte har körkort. Ungdomar ställer också helt andra krav i dag. Vissa vill inte jobba för 105 kronor i timmen.

Som ordförande i organisationen Företagarna i Karlskrona vet hon att flera andra arbetsgivare har samma problem. En bild som bekräftas av Svenskt Näringsliv.

– Det handlar om att man inte hittar personer med rätt erfarenhet, utbildning och inställning, säger Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv Blekinge.

Karlskrona kommun har också haft svårt att rekrytera. I januari saknades 20 vikarier i barnomsorgen och 100 vikarier i äldreomsorgen.

Företagsklimatet är svalt i Blekinge med en nolltillväxt för företag. Förra året backade antalet unga företagare i länet med 4,3 procent. Den svaga utvecklingen är sämst i landet.  

Samtidigt finns det en andel unga som aldrig satt sin fot på arbetsmarknaden. Nästan 5,2 procent har varit arbetslösa i ett år. 1,2 procent har gått utan sysselsättning i två år. Hälften av alla unga med socialbidrag i Blekinge saknar arbete.

– Jag kan inte analysera varför det är så. Men det är allvarligt. Det tar tre månader för en ung person att bli passiviserad sen får du starta om på nytt igen, säger Torbjörn Lind som är näringslivschef i Ronneby.

Terje Opdahl förstår att de jobb han erbjuder på Call4u inte passar alla.

– Vi har lärt våra barn att de kan bli vad som helst och stöttar dem i allt. Men det här är en ingång i arbetslivet med avtalsenlig lön. Är det inte bättre än att gå arbetslös? Arbetsförmedlingen borde trycka ut folk till oss men de gör ingenting, säger han.

Flest tillsätts genom kontakter

I Karlskrona kommer bara ett av fyra lediga jobb någonsin till arbetsförmedlingens kännedom. De flesta jobb tillsätts numera genom kontakter.

– Matchningen på arbetsmarknaden fungerar dåligt, säger Carina Centrén.

Nada Mladenovic som är chef för arbetsförmedlingen i Ronneby och Karlskrona tycker - trots många lediga arbetstillfällen - att regionen saknar enklare ingångsjobb.

Call4u är en stor arbetsgivare med låg tröskel in och gapar efter ungdomar. Hur kan ett sådant företag ha svårt att rekrytera folk när arbetslösheten är rekordhög i Blekinge?

– Jag kan inte svara varför det är så på just det företaget. Vi kan rekommendera ungdomarna att ta jobb och det gör vi. Men kan inte tvinga folk att ta jobb.

Om en person tackar nej eller inte söker ett arbete som Arbetsförmedlingen bedömt är lämplig, ska Arbetsförmedlingen meddela aktuell arbetslöshetskassa. Men få unga i Blekinge har arbetat så länge att de har rätt till a-kassa. De flesta får i stället 142 kronor om dagen i utvecklingsersättning av Försäkringskassan.