Seglar igenom skräckens hav

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-16

”Jag fick ett ännu mer bryskt uppvaknande”

De åkte ut för att hitta ett enormt sopberg i havet.

Istället fann de en kolossal soppa av nedbrutna plastbitar.

– Jag fick ett ännu mer bryskt uppvaknande, säger VBS reporter Thomas Morton.

Aftonbladet.se har tidigare visat klipp ut VBS dokumentärer inifrån Nordkorea och om människorna som bor i kloakerna i Bogota i Colombia.

Den här veckan visar vi klipp ur dokumentären ”Garbage Island”, som handlar om de enorma mängderna av plastsopor som samlas i Stilla havet.

Reportage-teamet åkte under förra året rakt ut i världens största hav till de kolossala virvelstömmar där sopor från hela världen ansamlas.

Plastbitarna försvinner sedan in i näringskedjan och spår från plasterna kan hittas i människan.

”Bryskt uppvaknande”

VBS team har varit på väg i flera dagar när de äntligen kommer fram till sitt mål: virvelströmmen i norra Stilla havet som samlar de stora mängderna sopor i havet.

– Jag kom hit och förväntade mig att se en soptipp – plastbitar i vattnet som man kan plocka upp. Men istället fick jag ett ännu mer bryskt uppvaknande, säger VBS reporter Thomas Morton.

– När du tittar ut just nu ser du inte skräpet – ibland flyter något förbi – men för de mesta ser du inget. Men det som finns i vattnet är tusen gånger värre än cola-flaska – det är alla delarna av en cola-flaska, nedbrutna till en liten nedsmältningsbar munsbit, säger Thomas Morton.

Fredrick Vom Saal vid biologiska institutet vid universitet Missouri-Columbia, berättar om vad som händer med plastämnen som sprids i miljön.

”Missfall”

– Bara kemikalien bisfenol A, som används vid framställningen av hårda, genomskinliga plaster – så kallade polykarbonater – produceras det 7 miljarder pund av (3 miljoner ton) varje år, och det är en icke återvinningsbar plast, säger han i dokumentären.

– Vad som händer med den? Den kastas i miljön, och i Europa, Asien och USA har studier visat att alla undersökta personer har de här kemikalierna i sina kroppar. En studie i Japan visade att de kvinnor som hade förhöjda halter av bisfenol a i sina kroppar fick upprepade missfall och aldrig kunde ha lyckade graviditeter, säger Frederick Vom Saal.

– När du åker ut i havet och ser att det är fullt av plastprodukter – var i hela världen är du då inte exponerad för dem?

Se de skrämmande bilderna ur dokumentären – klicka på tv-spelaren längst upp i artikeln.

Följ ämnen i artikeln