”Viktigt med en kvinna”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-12

Lena Mellin och Stig-Björn Ljunggren om nya statsrådet

Statsvetare Stig-Björn Ljunggren är inte förvånad över att Reinfeldt har utsett en kvinna som statsråd, även om han inte hade kunnat förutse att uppdraget skulle gå just till Ewa Björling.

– Jag tror att det var väldigt viktigt för Reinfeldt att utse en kvinna som nytt statsråd, säger statsvetare Stig-Björn Ljunggren.

Han får medhåll av Aftonbladets Lena Mellin:

– Det var viktigt för könsfördelningen i regeringen. Men han fortsätter att välja ganska bleka, okända kort och de kommer inte göra regeringen mer intressant.

Hur tror du att hans strategi ser ut?

– Han vill ha säkra kort som inte gör bort sig, säger Lena Mellin.

Reinfeldt har gått igenom Ewa Björlings bakgrund och hade några saker att rapportera. Fortkörning, en lila porsche, ett husbygge och svart arbetskraft har hon i bagaget, saker som Stig-Björn Ljunggren inte tycker är speciellt anmärkningsvärda.

– Det låter ju inte som att det är så unikt. Det mest häftiga är väl den lila porschen i så fall.

Reinfeldt verkar känna sig pressad att redovisa allt negativt som nya statsråd kan tänkas ha i bagaget. Är det något som kan ses som en börda för honom?

– Nja, nu så använder han det mer som en ironisk blinkning och det är väl rätt sätt att hantera situationen på. Det är svårt att hitta någon som är fläckfri. Man kan se det som att vi får börja jaga på sakpolitiken istället för den moraliska upprördheten, säger Stig-Björn Ljunggren.

Men enligt Lena Mellin kommer den ironiska blinkningen inte gå hem hos media.

– Han tycker att vi journalister enbart ska rapportera om vad regeringen sysslar med på jobbet och ingenting annat.

Men kan inte hans ironi lätta upp en jobbig sits för honom?

– Nej, det tror jag inte. Satir går aldrig hem utom i sammanhang som på teaterscenen.