Klimathotet kan avvärjas

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-24

Stockholm/Bangkok

Jordens länder kan dämpa den globala uppvärmningen och avvärja de värsta hoten mot planeten - men det krävs snabb handling.

Det hävdas i en kommande rapport från FN:s klimatpanel (IPCC).

Rapporten är den tredje i ordningen på kort tid från IPCC. De två tidigare slog fast att det med 90-procentig säkerhet är människans utsläpp av växthusgaser som orsakat de senaste decenniernas uppvärmning, och att effekterna på mänskliga samhällen och naturliga ekosystem kan bli mycket allvarlig om trenden fortsätter.

I den nya sammanställningen, som presenteras i Bangkok i Thailand nästa vecka, tas specifikt upp vad länderna kan göra för att minska utsläppen och förhindra en global uppvärmning på mer än två grader.

Läcka

Ett utkast till rapporten läckte på tisdagen ut till massmedierna, och där framgår att världen med stor skyndsamhet måste lägga om sin energiförsörjning. Delvis handlar det om att anamma redan existerande teknologier. Stora vinster kan göras genom energisnålare byggnader. Olja och kol bör i görligaste mån ersättas med naturgas, kärnkraft, vind- och solkraft samt biobränslen.

Viktigt är också att världens fordonspark förändras i grunden och att avskogningen stoppas och skogsytan ökas.

Stora förhoppningar sätts också till nya teknologier som är på ingång, som bränsleceller, batteridrivna bilar, samt - viktigast av allt - karbonsekvestrering, det vill säga infångning av koldioxid för lagring under jord.

Om alla resurser sätts in i tid kan koldioxidhalterna i atmosfären till 2030 stabiliseras runt 500 ppm (miljondelar). I dag är koncentrationen drygt 400 ppm.

Kina stort problem

Kostnaderna för alla åtgärder behöver, enligt utkastet, inte bli mer än tre procentenheter av den ekonomiska tillväxten fram till 2030. För det krävs dock att länderna med de största utsläppen, USA och Kina, snabbt stiger på tåget.

Kina kommer i år att gå förbi USA i utsläppsligan och lägga sig på första plats, enligt organisationen International Energy Agency. Tidigare har det sagts att Kina skulle gå förbi först 2010, men den ekonomiska utvecklingen i landet har lett till att utsläppen har ökat snabbare än väntat.

TT-AP

Följ ämnen i artikeln