Esrange får miljontillskott – tävlar med Musk

TT TT

Uppdaterad 2019-07-24 | Publicerad 2018-07-06

På rymdbasen Esrange skjuts mindre raketer ut i rymden med vetenskapliga experiment ombord. Arkivbild.

Regeringen skjuter till 60 miljoner kronor till rymdbasen Esrange för att börja utveckla återanvändbara raketer – en satsning likt den Space X-grundaren Elon Musk gjort.

– De ligger kanske åtta, tio år före oss, säger Esrangechefen Lennart Poromaa.

Rymdbasen Esrange öster om Kiruna kommer fortsätta att utvecklas och går nu in i en ny fas. Regeringen har beslutat att gå in med 60 miljoner kronor samtidigt som rymdbolaget Swedish Space Corporation (SSC) lägger 20 miljoner för att anlägga en helt ny testbädd för återanvändbara raketer, fyra kilometer från huvudbyggnaden.

– Vi är väldigt glada, säger Esrange platschef Lennart Poromaa.

Har inte miljardärerna

Tanken är att utveckla skalmodeller för just återanvändbara obemannade raketer, där kunskapen sedan kan komma att förvaltas i resor till månen och så småningom Mars.

Att använda raketdelar igen görs främst för att minska kostnaden men också ur hållbarhetsperspektiv, säger Lennart Poromaa.

I USA har den välkände Tesla-grundaren Elon Musk sedan länge satsat hårt på sitt företag Space X för att skjuta upp raketer och sedan få dem att återvända till marken. Men mot honom ligger Esrange och Europa uppemot tio år efter.

– Vi har inte de här miljardärerna som skyndar på utvecklingen i Europa. Men det har gått fram mycket väl att vi har kompetensen, säger Lennart Poromaa.

Han menar att utvecklingen i Europa varit "stelbent" men är övertygad om att rymdfarten ska ta fart även här.

Börjar nästa år

I dag skjuter Esrange upp raketer för rymd- och atmosfärforskning samt höghöjdsballonger för tyngdlöshetsforskning.

Arbetet med att börja utveckla all den infrastruktur och de tekniska system som krävs för återanvändbara raketer påbörjas nu. Esrange är en exemplarisk plats för att bedriva den här typen av verksamhet, i ett område som är glest befolkat, säger Poromaa.

Tanken är att redan börja testskjuta raketer vid halvårsskiftet nästa år.

Följ ämnen i artikeln