Herman Lindqvists nya namndiss: “Kan lika gärna heta...”

Av: Ebba Thornéus, Hanna Olsson Berg

Publicerad:
Uppdaterad:

Spekulationerna kring vad den nya lillsessan kommer att få heta går varma.

Men enligt historikern och författaren Herman Lindqvist kommer föräldrarna att välja bort de mer traditionella namnen till förmån för något mer ”trendigt”.

– Hon kommer ju aldrig bli någon regent av Sverige så hon kan ju lika gärna heta Samantha eller vad som helst, säger han till AB Morgon.

Klockan 00.41 på fredagsmorgonen fick prinsessan Madeleine och Chris O’Neill sitt tredje barn – en dotter.

Den lilla flickan vägde 3 465 gram och var 50 cm lång.

– Vi är mycket glada över tillökningen i vår familj och att Leonore och Nicolas har fått sitt efterlängtade syskon. De ser mycket fram emot att träffa sin nya lillasyster, sa Chris O’Neill i ett pressmeddelande strax efter att beskedet tillkännagivits.

Direkt efter beskedet började spekulationerna kring namnet att gå varma.

1 av 2 | Foto: Magnus Sandberg

”Kan lika gärna heta Samantha”

Enligt historikern och författaren Herman Lindqvistsom tidigare dissat namnet Estelle – kommer den tionde tronarvingen troligtvis att heta ”något trendigt”.

– Hon kommer ju aldrig bli någon regent av Sverige så hon kan ju lika gärna heta Samantha eller vad som helst. Något som föräldrarna tycker låter trevligt, säger Lindqvist och tillägger att föräldrarna inte bryr sig om historia eller traditioner.

– Tiderna har förändrats och de måste få leva sitt liv. De har friheten att välja.

Spelbolaget Betssons lista toppas just nu av Märtha, Alice, Alicia, Lilian och Lovisa.

Även Aftonbladets läsare har under fredagsmorgonen spekulerat i olika namn.

I topp låg även där Alice, efter drottning Silvias mamma, Ingrid eller Eva, efter Chris O’Neills mamma.

Kan surfa genom livet i första klass

På frågan kring vilket liv lillsessan – på tionde plats i tronföljden – har att vänta sig säger Herman Lindqvist att det kommer bli en börda, men även ge guldkant.

– Man är tronarvinge och kommer vara prinsessa och hertiginna av till exempel Uppland, men det betyder egentligen ingenting. De är skyldiga att uppföra sig, vara prydliga och fina och inte skandalisera familjen, men de kan inte bli vad som helst. De kan inte börja jobba på Ikea eller så, det skulle betraktas som konstigt.

Tror du att det plågar dem?

– Det är en svår situation. Utnyttjar man det på rätt sätt kan det bli en guldkant på tillvaron och man kan surfa genom livet i första klass, men trots att de inte har några förpliktelser så har de ändå den här stämpeln på sig och är aldrig riktigt fria.

Vad den nyfödda prinsessan ska heta kommer att presenteras på måndag vid en konselj. Då offentliggörs även barnets titel.

Publicerad:

LÄS VIDARE