Netanyahu möts av protester i London – också

Uppdaterad 2023-03-25 | Publicerad 2023-03-24

Netanyahu reste från krisen på hemmaplan till London.

Men slapp inte slagorden.

Demonstranter på plats protesterade också mot hans hårda högerpolitik.

Följ ämnen
Israel

Strax före lunch på fredagen välkomnades Israels premiärminister av sin brittiske kollega Rishi Sunak. Planen är att diskutera Irans snabbt växande program med kärnvapen och behovet att bilda en enad internationell front mot Iran.

I London, liksom på hemmaplan, rasar demonstranter.

Till protesterna finns flera skäl.

Dels handlar det om översyn av Israels rättväsende, som i praktiken innebär att politiker ska få tillsätta domare i Högsta domstolen och andra domstolar Netanyahu och hans allierade menar att domarna har för mycket makt. Netanyahu anklagar också Högsta domstolen för att ingripa i politiska frågor, skriver nyhetsbyrån AP.

Kritiker pekar på intressekonflikten för premiärministern, Netanyahu står själv inför rätta för flera anklagelser om korruption. Han nekar till brott.

Dels handlar det om lagförslag som ska göra det svårare att avsätta en premiärminister i framtiden. Det röstades igenom i Knesset med röstsiffrorna 61–47.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak välkomnar Benjamin Netanyahu vid 10 Downing street.

Enligt den nya lagen är en premiärminister enbart olämplig att regera av hälso- eller psykiska skäl. Det är bara premiärministern eller hans regering som kan fatta beslut om det.

– I kväll såg vi en diktator i vardande som istället för att stoppa den juridiska kuppen bestämde sig för att fortsätt med det politiska övertagandet av Högsta domstolen, säger proteströrelsen.

Demonstranter är också rädda att minoriteters rättigheter kommer att inskränkas. Netanyahu säger sig ha förstått att det finns en oro över att en knapp parlamentarisk majoritet skulle vilja inskränka rättigheter för hbtq-personer, palestinska medborgare och andra minoriteter.

– Vi kommer att säkerställa de grundläggande rättigheterna för alla israeliska medborgare – judar och icke-judar, sekulära och religiösa, kvinnor, HBTQ-gemenskapen – alla utan undantag. Jag kommer att göra allt för att lugna vattnet och laga sprickan i nationen, eftersom vi är en familj, sa han enligt AP.

Så sent som i torsdags lovade Netanyahu i ett nationellt tv-sänt tal att laga den djupa sprickan som delar landet. Hur han skulle klara det fick hans landsmän inget besked om. Detta efter ytterligare en dag av massprotester över stora delar av landet och bara timmar efter att det första av flera lagförslag antagits.

Demonstranterna – som finns i alla samhällslager, från affärsmän i it-sektorn till militärveteranter – lät sig inte blidkas utan tänker fortsätta kampen mot ”Netanyahus försök att bli en diktator”, som de gjort varje vecka de senaste tre månaderna.

Under Netanyahus tal demonstrerade tusentals människor över hela Israel, en stor folkmassa samlades utanför hans privata bostad i Jerusalem.

Polisen tvingades använda vattenkanoner för att skingra en uppretad folkmassa som blockerade trafiken på huvudvägarna. Dussintals människor greps, bland dem ledare för själva proteströrelsen.

Protesterna är några av de värsta i landets 75-åriga historia.