Tände eld på skolhemmet – 19 personer brann inne

Publicerad 2023-05-28

Familjemedlemmar och anhöriga till personerna som brann inne vid ett möte med Guyanas president Irfaan Ali.

En flicka i Guyana brände ner sitt skolhem efter att hon fått sin mobil konfiskerad.

Lokalbefolkningen kom till undsättning och försökte rädda eleverna men byggnaden var låst.

Totalt dog 19 personer i branden och flera skadades.

Utredarna tror att branden på internatskolan i gruvstaden Mahdia startades medvetet, rapporterar CBS.

En flicka på i skolan var upprörd för att hennes mobil hade konfiskerats. Hon hade straffats av personalen på skolan då hon hade haft en affär med en äldre man enligt myndigheterna.

Branden startades av en flicka på skolhemmet.

– Eleven ska ha hotat att bränna ner sovsalen och sen ha startat en eld i badrummet, säger den nationella säkerhetstrådgivaren, Gerald Gouveia till CBS.

Kunde inte ta sig ut

För att förhindra att eleverna skulle smyga ut på natten hade husmodern, som var ansvarig för byggnaden låst dörrarna på natten.

Hon låg också och sov i byggnaden när det började brinna, men ska ha fått panik. Husmodern lyckades ta sig ut men hittade inte nycklarna för att låsa upp byggnaden. Hennes femåriga son dog också i branden.

Alla döda utom husmoderns son var flickor mellan 12 och 18 år gamla som gick på internatskolan vid gränsen mot Brasilien.

– Det här är en mycket sorglig situation, men myndigheterna kommer att arbeta med studenterna och deras familjer så att de får allt stöd de behöver, säger säkerhetstrådgivaren, Gerald Gouveia.

Brännskadade patienter flögs till Guyanas huvudstad Georgetown.

När brandmännen anlände till skolan lyckades de göra ett hål i ett av väggarna och rädda en del personer. Lokalbefolkningen hade förgäves försökt släcka branden och evakuera byggnaden.

Nio personer vårdas nu på sjukhus för sina skador, deras skadeläge uppges vara allvarligt.

Hjälp från hela världen

USA har skickat hjälp till Guyana i form av kriminaltekniker och andra experter som ska hjälpa till med utredningen. DNA-tekniker kommer även hjälpa till att identifiera en del av offren.

– Ledare från hela världen har erbjudit att hjälpa oss. De ringde och hörde av sig till president Ali Irfaan när han var på plats i Madhia i måndags, säger Gerald Gouveia.

Följ ämnen i artikeln