Nödläge i Venedig: "Vatten upp till vaderna"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
Vattennivåerna i Venedig.

Den ikoniska Markusplatsen har stängts för allmänheten medan nya, höga vattennivåer uppmätts i Venedig.

– Turisterna tar selfies medan lokalbefolkningen försöker leva sina liv, säger svenske Christian Carrwik som är på plats.

Vattnet nådde under fredagen en och en halv meter över normala nivåer i Venedig.

42-årige Christian Carrwik från Uppsala är i staden för att besöka konstbiennalen. Sedan han anlände i onsdags har översvämningen kommit och gått med tidvattnet.

– När vi kom i onsdags hade vattnet nyss sjunkit undan. Då pågick sanering, och det var lite "dagen efter"-stämning. I dag går det upp till vaderna. Jag har stövlar, och klarar mig precis, säger han på telefon till TT.

Saltet förstör

Det exceptionella "acqua alta" – högt vatten – har forsat in i kyrkor, butiker och bostäder. Under tisdagen var läget som mest kritiskt. Då steg vattnet till 187 centimeter – den högsta nivån på över 50 år.

Översvämningen har redan orsakat skador som enligt stadens borgmästare kan komma att kosta miljardbelopp.

– Runt Markusplatsen är det vatten på golvet hos alla restauranger och kaféer. Och vi talar ju om gamla byggnader som inte är gjorda för att klara sådant, säger Christian Carrwik.

Särskilt nervöst läge råder för den berömda Markuskyrkan. Den gotiska katedralens krypta var i onsdags helt full av till stora delar salt havsvatten.

– Den förödelse vi ser nu är obetydlig i jämförelse med vad som pågår inne i väggarna. Saltet kryper in i marmorn, i stenplattorna, överallt, säger Markuskyrkans chef Carlo Alberto Tesserin till The Local.

Under fredagen hölls Markusplatsen stängd för allmänheten.

Tar selfies

Trots den allvarliga situationen har turister setts vada runt i staden och leendes ta selfies i färgglada gummistövlar.

– Turisterna plaskar runt med vatten upp till knäna och poserar för bilder medan lokalbefolkningen försöker leva sina liv, och hålla sina restauranger och butiker öppna. Det är som en slags illustration, säger Christian Carrwik.

En debatt om turismens påverkan rasar sedan tidigare i Venedig. 2017 besökte över 36 miljoner internationella turister staden – en tio procents ökning sedan året före, enligt CNN.

För lokalbor innebär den växande turismen visserligen en inkomstkälla. Men också nedskräpning, lägenhetsuthyrningar som driver upp bostadspriserna och stora kryssningsfartyg som förorenar vattnet och förstör utsikten.

Kritiserade barriärer

Översvämningarna har kallats en effekt av klimatförändringarna, bland annat av Italiens klimatminister Sergio Costa.

Men under veckan har myndigheterna själva mött skarp kritik och beskyllts för att vara dåligt förberedda. Acqua alta är inte ovanligt i Venedig – högt tidvatten sker regelbundet, särskilt på hösten.

2003 började ett nytt barriärsystem, Mose, byggas. Projektet omfattar 78 dammportar som ska kunna höjas och hindra vattnet från att forsa in i stadskärnan, och har hittills kostat runt femtio miljarder kronor, enligt The Local.

Men byggnationen av Mose har omgärdats av korruptionsskandaler, förseningar och tekniska problem. När barriärerna står färdiga att användas är ännu ett mysterium, och enligt Reuters har delar av strukturerna som ligger under vatten redan börjat rosta.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN