Kontroversiell president lämnar

Känd för mordiskt knarkkrig – och hånen mot världsledare

Uppdaterad 2021-10-03 | Publicerad 2021-10-02

Filippinernas hårt kritiserade president Rodrigo Duterte lämnar makten – och politiken – när hans mandatperiod är över.

– Den överväldigande känslan från filippinierna är att jag inte är kvalificerad, säger han i ett uttalande.

Bild på Rodrigo Duterte från september i år, tagen i presidentpalatset i Filippinernas huvudstad Manila.

Så sent som i augusti tackade president Duterte ja till att bli regeringspartiet PDP-Labans kandidat till vicepresidentposten i det filippinska valet nästa år.

Men nu backar han alltså och meddelar att han istället kommer att lämna politiken helt när hans mandatperiod är över, rapporterar flera internationella nyhetsbyråer.

Beskedet att han nu drar sig tillbaka levererades plötsligt och oväntat – under ett tal där han egentligen väntades bekräfta att han ställer upp som vicepresidentkandidat.

Brott mot konstitutionen

I Filippinerna får en president bara sitta vid makten i sex år, vilket Rodrigo Duterte gjort. Att han nu ville stanna vid makten, i rollen som vicepresident, har fått hans motståndare att gå i taket. De har hotat att dra presidenten inför rätta och bestrida hans anspråk i Högsta domstolen.

Nyhetsbyrån AFP har publicerat ett uttalande från Duterte:

– Den överväldigande känslan från filippinierna är att jag inte är kvalificerad, och det skulle vara ett brott mot konstitutionen att kringgå lagen. I dag meddelar jag mitt uttåg ur politiken, säger han.

Hånfull och hotfull

Rodrigo Duterte är minst sagt kontroversiell. Hans retorik har varit stenhård och han har gjort sig ovän med en lång rad personer, bland dem flera världsledare.

Han väckte världens katolikers vrede när han kallade Påven och Gud för ”horungar”. Även EU-ledare har kallats horungar – och hotats med stryk.

Även USA:s tidigare president Barack Obama och Nordkoreas diktator har hånats av Duterte. ”En knubbig horunge” kallade han Kim Jong-Un.

I somras hotade han med fängelse för de som inte vaccinerar sig mot covid-19.

– Vaccin, eller så kommer jag att låta fängsla dig, sade han i ett tv-tal.

Kritiserat knarkkrig

Under sin tid vid makten har Rodrigo Duterte också gjort sig känd för sina hårda tag i ”kriget mot knarket”.

– Om du känner några knarkare, döda dem, eftersom det blir för smärtsamt för deras föräldrar att göra det, sade han strax efter att han tillträtt som president.

Många tog honom på orden. Det uppskattas att tusentals misstänkta narkotikalangare och brukar har mördats i Filippinerna de senaste åren.

Människorättsorganisationer har liknat det brutala dödandet vid rena avrättningar.

När Internationella brottsdomstolen (ICC) krävde en utredning av ”knarkkriget” och anklagelserna att tiotusentals civila dödats av polisen svarade presidenten kort:

– Bullshit.

En del av det ”krig mot drogerna” Duterte inledde när han tillträtt som president, var att allmänheten uppmanades mörda misstänkta narkotikaförsäljare och brukare – utan att riskera straff. Det ledde till en kraftig ökning i antalet olösta mord i landet: Nästan 2 000 människor dödades på bara några månader. Mordvågen utlöste protester både inom och utanför landet. Här demonstranter i Manila.

Populär hos folket

Under sin tid vid makten har Rodrigo Duterte misslyckats med sitt löftet att ”utrota korruptionen” i landet. Han har fängslat kritiker och väckt otaliga människors vrede.

2018 pekades han ut av människorättsorganisationen Amnesty för att ”kallsinnigt och hjärtlöst urholka rättigheterna för miljontals människor”. Även Rysslands Vladimir Putin och Kinas Xi Jinping anklagades för samma sak.

Trots all kritik verkar Rodriga Duterte fortfarande ha ett stort stöd i Filippinerna. Mätningar visar att han är lika populär nu som när han fick makten 2016, rapporterar AFP.

Många väntar sig att det blir hans dotter, politikern Sara Duterte, som kommer att ta över efter sin far. Förtroendet för henne har ökat i de senaste mätningar som gjorts.

Rodrigo Duterte tillsammans med sin dotter Sara Duterte-Carpio i Jerusalem 2018.