Per Olofsson, 46, döms för mordet på Julia, 97

Publicerad 2022-08-28

Per Olofsson, 46, dömdes i veckan för mordet på Julia Feltzin, 97.

Örebro tingsrätt dömer honom till 18 års fängelse för mord och grov förskingring.

Motivet ska ha varit ekonomiskt samt att bli av med ett ”stressmoment” efter att 46-åringen anmälts för misshandel av Julia.

97-åriga Julia Feltzin var döv sedan barnsben – det var så hon lärde känna Per Olofsson, 46, som själv har en hörselnedsättning.

När hon försvann från sin lägenhet i Örebro den 30 september riktades misstankarna tidigt mot Per Olofsson. Vittnen hade sett hur de tillsammans samma kväll lämnat hennes bostad.

På en brygga vid Svartån fann man Julia Feltzins rollator övergiven vilket ledde till att flera dykningar gjordes, men utan att hitta henne. Några dagar senare hittades hennes kropp i ån.

I veckan meddelades domen i Örebro tingsrätt. Per Olofsson befinns skyldig och döms för mord och två fall av grov förskingring till 18 års fängelse.

En rättspsykiatrisk undersökning visar att Olofsson inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Tingsrätten menar att det finns försvårande omständigheter i målet men att de inte är tillräckliga för att döma mannen till livstids fängelse.

Per Olofsson mördade Julia Feltzin,97.

Köpte ny spis och Iphone

Motivet till mordet är dels ekonomiskt och även stress hos Per Olofsson efter att Julia Feltzin bara veckor tidigare anmält honom för misshandel, enligt domen. Enligt åtalet har 46-åringen förskingrat cirka 483 000 kronor under 2019–2021 från Julia Feltzins konto och fört över till sitt eget. Han var även inskriven i hennes testamente.

I åtalet framgår att han bland annat köpt en ny spis och en Iphone.

Han har under hela processen nekat till mord och angett en alternativ förklaring. Han menar att de mycket riktigt var ute och gick vid Svartån kvällen Julia Feltzin försvann.

Per Olofsson säger att han ville prata med henne angående misshandelanklagelserna och att han kvällen hon försvann kört henne till Svartån. Därefter hade de gått i armkrok till några bänkar intill ån för att prata.

Julia Feltzin försvann från sin lägenhet i Örebro och hittades senare mördad. Anhöriga har godkänt att namn och bild publiceras.

Såg vitt skum: ”Inga tankar på att hjälpa henne”

I förhör uppger Olofsson att ”Julia började tjata om att hon ville ha rullatorn så fort de kom till bänkarna”. Därför hade han ensam gått tillbaka till bilen för att hämta den och när han kom tillbaka var Julia borta. I ån hade han upptäckt ett vitt skum och han tänkte att hon måste ha trillat i.

När han såg det vita skummet uppger han att ”inte hade en tanke på att hjälpa henne” och att ”det var som att han fick andra tankar och därför släppte rullatorn vid bryggan”. I stället satte han sig i bilen och körde hemåt: ”han ville bara hem till sin fru.”

Enligt rättsläkaren har Julia Feltzin ett antal skador på kroppen som uppkommit i nära anslutning till dödstidpunkten.

Det har dock inte gått att slå fast den exakta mordplatsen eller exakt dödsorsak.

Per Olofsson döms till 18 års fängelse för att ha mördat 97-åriga Julia Feltzin.

Tidigare dömd för mordbrand

Polis och åklagares teori är att Per Olofsson kört till någon plats vid Svartån i Örebro där han antingen kvävt eller på annat sätt skadat Julia Feltzin som sedan hamnat i vattnet.

Per Olofsson har tidigare dömts för mordbrand till fängelse två år. Detta efter att han eldat ned ett församlingshem för att dölja att han försummat bokföringen för en stiftelse.

Polis och räddningstjänst under en sökinsatsen.

Följ ämnen i artikeln