Överläkaren: ”Är du förkyld så är du sjuk i omikron”

Publicerad 2022-01-18

Överläkaren Johan Styrud tycker man kan dra ned på masstestningen för covid-19.

Detta eftersom smittspridningen i Sverige är så hög.

– Är du förkyld så är du sjuk i omikron. Utgå ifrån det, säger han till Sveriges Radio.

Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, säger i Sveriges Radio-programmet P1 Morgon på tisdagsmorgonen att han tycker att det är läge att minska masstestandet för covid-19 nu när smittan är så hög.

Detta eftersom testkapaciteten har slagit i taket nationellt.

– Sjukdomen grasserar något enormt nu. Alla som är förkylda är i princip positiva. Har man då väntetider på kanske upp till en vecka innan man får svar på testning så blir det meningslöst. Är man förkyld i dag ska man utgå från att man är sjuk och hålla sig i karens, säger han.

”En extrem andel”

Smittspridningen av covid-19 är just nu på rekordhöga nivåer i Sverige.

Förra veckan testades 414 394 personer för smittan, enligt statistik som socialminister Lena Hallengren (S) presenterade vid en pressträff under måndagen.

Var tredje testad person var positiv för covid-19.

– Det är en extrem andel, var socialministerns slutsats.

Johan Styrud konstaterar detsamma:

– Man ser bland dem som testas nu att en väldigt hög grad är positiva.

Folkhälsomyndigheten kom i förra veckan med rekommendationen att regioner som inte har möjlighet att hantera den höga efterfrågan på PCR-tester kan införa tillfälliga prioriteringar. Flera regioner har sedan dess beslutat om sådana. På många håll rekommenderas nu exempelvis symtomfria personer som sitter i hushållskarantän för att någon i familjen testat positivt inte längre att testa sig.

”Är du förkyld så är du sjuk i omikron. Utgå från det”, säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening,  till Sveriges Radio.

”Bättre att kraftsamla”

De som däremot rekommenderas att testa sig måste ofta vänta länge på både PCR-test och testsvar.

Johan Styrud säger till Sveriges Radio att det är bättre att rikta provtagningsinsatserna där de bättre behövs, istället för att människor ska behöva gå och vänta på testsvar.

– Det är bättre att kraftsamla testkapaciteten vi har till sjukvård och äldreomsorg, där det är viktigt att veta exakt.

Om det inte tog så lång tid att få testsvar som det på många håll gör just nu så hade det kunnat vara värt att testa brett, anser han.

I dagsläget bör den som i dag är sjuk helt enkelt utgå från att man har covid-19, sammanfattar han:

– Du ska utgå från att du är sjuk och med gällande regler hålla dig inomhus i en veckas tid.

– Är du förkyld så är du sjuk i omikron. Utgå ifrån det.

”Snabbtester ett bra komplement”

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande för Pandemifonden, säger liksom Johan Styrud att man bör utgå ifrån att man kan vara smittad av coronaviruset om man har symtom.

– Ibland är det inte jättetydligt vad som gäller och rekommendationerna kan förändras över tid, men om man har symtom ska man vara hemma i minst sju dagar, inte träffa andra människor och isolera sig så mycket man kan. Det är en grundregel när man blir sjuk, oavsett om man testat positivt för coronaviruset eller inte testat sig alls, säger han.

Eftersom samhällsspridningen är mycket hög i hela landet nu är det alltid bättre att ta det säkra före det osäkra, fortsätter han. Dels för att inte riskera att föra smittan vidare och belasta sjukvården och andra samhällsviktiga sektorer ytterligare, dels för att man bör vara hemma för sin egen skull och återhämta sig, om man blir sjuk.

– Kan man inte ta ett PCR-test är snabbtester ett bra komplement. Virusproduktionen kan öka väldigt snabbt, från att inte vara detekterbart ena dagen till att synas tydligt på ett snabbtest dagen efter. Så man kan testa sig flera dagar i rad, om man har råd och möjlighet till det, säger Niklas Arnberg.