Orden i mikrofonen innan explosionen: ”Alla skrattade”

Publicerad 2023-04-03

Kvinnan lämnade över den gyllene statyetten till militärbloggaren och tog mikrofonen.

– De ute vid entrén trodde att det var en bomb, sa hon och rev ner skratt.

Minuter senare exploderade den.

Följ ämnen
Ryssland

Ett hundratal personer befann sig på Street food bar nr 1 i Sankt Petersburg där militärbloggaren Vladlen Tatarskij ordnat ett event.

Nu berättar vittnen för Meduza om de dramatiska ögonblicken innan explosionen som tog hans liv och skadade ytterligare 30 personer.

Tatarskij stod på scenen och svarade på frågor från publiken när en ung kvinna kom in i lokalen med en gyllene hjälmklädd statyett under armen.

Hon tog mikrofonen och ursäktade att hon var nervös innan hon började berömma honom.

– Jag respekterar dig, det här är en gåva, sa hon och räckte över skulpturen.

– De ute vid entrén trodde att det var en bomb.

Skämtet fick alla att skratta, enligt vittnet Alice. Men minuter senare detonerade gåvan.

– Allt exploderade. De som var i närheten sprang ut blodiga. Även fönstren exploderade, säger Alice till Meduza.

Daria Trepova.

Daria, 26, gripen

Ryska inrikesministeriet bekräftar nu att 26-åriga Daria Trepova gripits misstänkt för att ha levererat statyetten. Något hon uppges erkänna i förhör.

– Jag tog med en statyett dit som exploderade, säger hon, enligt Rysslands statliga nyhetsbyrå Tass.

Hon ska vara boende i Sankt Petersburg och greps så sent som i februari 2022 för att ha deltagit i antikrigsprotester.

På frågan om vem som gett henne statyetten säger hon:

– Får jag svara på det senare?

Ryssland anklagar ukrainska specialförband och fängslade oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj för att ha orkestrerat explosionen på kaféet som de kallar för en terroristattack.

Ett väntat utspel enligt Rysslandskännaren Malcolm Dixelius.

– Det ligger inte i Rysslands intresse att utmåla det som att en rysk person skulle ha kunnat göra det. De vill inte medge att det finns opposition mot kriget i landet, trots att det är ganska uppenbart att ryska medborgare deltar i kampen på ukrainsk sida, säger han och fortsätter.

– Sedan finns det några som är under Ukrainas inflytande, men att Ukraina skulle ha egna underjordiska organisationer som de styr inne i Ryssland framstår som mindre troligt.

”Ett sammanträffande”

Vladlen Tatarskij är en ukrainsk, före detta bankrånare, som flydde fängelset när ryskstödda separatister invaderade Donbass 2014. Därefter bytte han sida och blev en framgångsrik prorysk militärbloggare med över en halv miljon följare.

Han hade nära band till Wagnergrundaren Jevgenij Prigozjin som också äger det kafé där explosionen inträffade. Enligt den amerikanska tankesmedjan ISW är mordet på Tatarskij sannolikt en del av en den eskalerande interna konflikten i Ryssland mellan Kreml och Prigozjin.

Det är inte en teori som Dixelius delar.

– Han och Wagner tillhör samma hejaklack kring Putin. De ryssar som är emot kriget ser dem som en enhetlig grupp som beter sig förfärligt. Jag tror mer det är ett sammanträffande än att det var riktat mot Prigozjin personligen. Det var ett gynnsamt tillfälle att slå till mot de människor de uppfattar som förhatliga och främmande för det Ryssland de vill leva i.

Malcolm Dixelius har följt reaktionerna i Ryssland efter explosionen och noterat en tydlig splittring i landet.

– Ju längre kriget pågår ju större blir det aktiva motståndet. Nu är ledningen rädda att det här bara är toppen av ett isberg. Det är en del i en pågående splittring av den ryska nationen och det är ytterkanterna som agerar.