Belarus diktator Lukasjenko: ”Finns inga hjältar”

Publicerad 2023-06-27

Lukasjenko höll tal i Minsk under dagen.

Rysslands president Putin och Wagnerledaren Prigozjin felbedömde situationen under helgens kuppförsök i Ryssland, enligt Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko.
– Det finns inga hjältar i den här historien, säger Lukasjenko.

De långvariga spänningarna mellan den ryska armén och legosoldatgruppen Wagner, som ledde till helgens stora kris i Ryssland, har enligt Lukasjenko missbedömts.

”Finns inga hjältar”

– De inblandade ledarna missbedömde situationen som ledde till krisen i Ryssland, säger Aleksandr Lukasjenko.

Varken Vladimir Putin eller Jevgenij Prigozjin kan kallas för hjältar efter det som har hänt, anför Lukasjenko enligt Belarus statliga nyhetsbyrå Belta. Han inkluderar även sig själv i detta.

– För vi har missbedömt situationen. Vi trodde sedan att vi kunde lösa den, men det gick inte, säger Lukasjenko enligt Belarus statliga nyhetsbyrå Belta och tillade:

– Det finns inga hjältar i den här historien.

Putin och Lukasjenko förra året.

Den belarusiske diktatorn har tagit plats i händelsernas centrum som en aktör i medlingarna mellan Wagnergruppen och Kreml.
Enligt honom själv hade han en avgörande roll och i slutänden nåddes en överenskommelse som bland annat möjliggör att Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin reser till Belarus.

Smärtsamt att följa

Aleksandr Lukasjenko säger också att det var smärtsamt att följa det hela eftersom ”det trots allt är ett enda moderland”. Han ser moderlandet som ett stort sådant, ”från (belarusiska) Brest till Vladivostok (i ryska Fjärran östern)”.

I sitt första offentliga uttalande sedan han medlade fram en överenskommelse mellan Kreml och Wagnerchefen Yevgeny Prigozjin sade Lukasjenko att han beordrat Belarus armé att vara i full stridsberedskap.
Om Ryssland kollapsar så kommer Belarus ”fastna under rasmassorna”, säger Lukasjenko.

Wagnerchefen Yevgeny Prigozjin.