Fredspipa mellan Polen och EU

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-02-20

Polens justitieminister Adam Bodnar och EU:s justitiekommissionär Didier Reynders vid ett möte i Warszawa i måndags.

Efter år av tvister med Bryssel hoppas Polens nya regering på en nystart. Steg ett: en plan för att slippa böter och indragen rösträtt.

Ända sedan december 2017 har en formell så kallad artikel 7-process pågått kring EU-kommissionens oro över politisk kontroll över rättsväsendet i Polen.

Den nya polska regering som tillträdde i höstas vill dock återställa friden. En handlingsplan för att avsluta bråket presenteras av ministrarna Adam Bodnar och Adam Szlapka på tisdagens EU-ministermöte i Bryssel.

– Jag är övertygad om att vi kan arbeta tillsammans för att återställa så att rättsstatsprinciperna fungerar i Polen, säger EU:s justitiekommissionär Didier Reynders i ett gemensamt framträdande med de två polackerna.

EU-minister Jessika Roswall (M) ger sitt stöd – men manar också till varsamhet för att se till att allt går rätt till på vägen.

– Det är väldigt positivt att man har en regering som vill göra de här förändringarna. Samtidigt måste det ske i enlighet med rättsstatens principer, så klart. Det är säkert den polska regeringen väl medveten om, säger Roswall i Bryssel.

När artikel 7-processen mot Polen kan avslutas är fortsatt oklart.