Nytorgsmannen får inte besöka Södermalm

Publicerad 2024-04-02

Nytorgsmannen är på fri fot – men får inte beträda Södermalm.

Samtidigt bedöms risken stor att han ska begå nya brott, och smygfota kvinnor på stan.

– Det är obehagligt att det finns en så riskfylld bedömning kring Nytorgsmannen, säger advokat Paola Persson, som företrädde tre av offren.

Den så kallade Nytorgsmannen avslöjades 2020 när han greps för narkotikabrott, och polisen tittade i hans mobiltelefon.

Där fanns filmade övergrepp mot kvinnor, som i många fall sov eller var medvetslösa. Efter en stor utredning åtalades han för 24 våldtäkter, men dömdes bara för sju av dem.

De flesta brott begicks i hans lägenhet på Nytorget, på Södermalm i centrala Stockholm.

Har hotbild på Södermalm

Den i dag 36-årige Nytorgsmannen dömdes till fem års fängelse, och blev nyligen villkorligt frigiven.

Nya handlingar visar att Nytorgsmannen får vistelseförbud i stadsdelen Södermalm i Stockholm. Det gäller fram till 12 mars 2025.

”Hans brottsoffer är spridda över Stockholm men flera har boende eller annan anknytning till Södermalm”, skriver Kriminalvården.

Att han får vistelseförbud i stadsdelen ses därför som en brottsförebyggande åtgärd. Dessutom bedömer Kriminalvården att det finns en hotbild mot Nytorgsmannen – vilket han själv också inser:

”Han framhåller att han har en hotbild på Södermalm, vilket han menar utesluter risken för att han skulle frångå föreskriften”.

Rättegångsteckning av Nytorgsmannen.

Hög återfallsrisk – och ångrar sig inte

Kriminalvården släpper i princip alltid fängelsedömda när de avtjänat två tredjedelar av straffet.

Så även med Nytorgsmannen, trots att Kriminalvården skriver följande om honom:

  • Nytorgsmannen har varnats åtta gånger efter misskötsamhet i fängelset. En gång polisanmäldes han efter att ha skrivit på en lapp att han hade ”lust att döda”, samt ett namn som man tror var personal på avdelningen.
  • Risken att Nytorgsmannen återfaller i ”brottslighet, partnervåld, sexualbrott samt sexuellt våld” bedöms som hög.
  • ”Även okända kvinnor på allmän plats kan bli föremål för sexualbrott genom dokumentering på foto/film utan deras vetskap”, skriver Kriminalvården.
  • Nytorgsmannen har ett blandmissbruk som bedöms som ”problematiskt och ytterligare brottsdrivande”.
  • Nytorgsmannen verkar inte ångerfull. Trots att han erkänt viss brottslighet så visar han inget ”egentligt ansvarstagande, ånger eller känsla av skuld”.
  • Det som talar för Nytorgsmannens sak är att han eventuellt blivit försiktigare och förändrats efter rättsprocessen. Bevisningen mot honom i form av foto och film har han ”besvärats av”. Det bedöms också som möjligt att Nytorgsmannen följer rådande lagar och regelverk, samt Kriminalvårdens anvisningar.

Men risken för återfall i allvarlig brottslighet är inget som Kriminalvården kan ta ställning till.

– Vi har inte de rättsliga möjligheterna, har enhetschefen Lisa Gezelius tidigare sagt till TT.

Däremot har man fattat beslut om att Nytorgsmannen ska ha fotboja, och vistas i sin bostad mellan 21 på kvällen till 07 på morgonen. Han ska också delta i ett uppföljningsprogram.

Frågan är bara var han ska bo. Aftonbladet har tidigare rapporterat att Nytorgsmannen haft kontakt med socialtjänsten i en kommun i södra Sverige, om sin boendesituation. Enligt uppgifter till Sydsvenskan flyttar han runt mellan tillfälliga adresser i Malmö.

Arkivbild. Nytorget.

Advokaten: ”Han kändes känslokall”

Advokat Paola Persson företrädde två av kvinnorna som mötte Nytorgsmannen i rätten, och ytterligare en kvinna där åtal inte väcktes.

– Jag skulle väl tro, tyvärr, att återfallsrisken är relativt hög. Så jag delar Kriminalvårdens bedömning där. Han kändes känslokall, och visade ingen större ånger, säger Paola Persson.

Hon har talat med en klient som länge fruktat dagen då Nytorgsmannen släpps. Och kvinnan känner ännu starkare oro efter att ha läst om den höga återfallsrisken.

– Men det är såhär vår lagstiftning ser ut. Jag kan inte annat än beklaga, men lagarna har ju följts. Så det är egentligen upp till våra politiker att fundera kring om man ska ha det på det här sättet, att alltid frige efter två tredjedelar av straffet.

Paola Persson, som även arbetar som försvarsadvokat, tror att ändrade regler också hade varit ett sätt att uppmuntra dömda brottslingar att bättra sig.

– Man kan tycka att det är orättvist mot de som sköter sig väl och gör stora framsteg. Att de inte får någon belöning för det, jämfört med de som grovt missköter sig under sin anstaltstid och fortsätter att begå massa brott.

Hon är trots allt positiv till att Nytorgsmannen stoppas från att besöka Södermalm i ett år.

– Det är väldigt bra att Kriminalvården använder de verktyg som de har, för att förebygga att han återfaller i brott. Men de har inte så starka verktyg, säger Paola Persson.