Sverige avvaktar – begär inte Kurdiska räven åtalad i Turkiet

Publicerad 2023-09-19

Turkiet vägrar att utlämna gängledaren Rawa Majid, även känd som Kurdiska räven.

Nu återstår att försöka få honom åtalad i Turkiet, men än så länge har svenska åklagare inte utnyttjat den möjligheten och någon dialog förs inte heller med turkiska åklagare om att åtala gängledaren.

– För tillfället finns inte skäl för att göra en sådan förfrågan, säger kammarchef Ola Sjöstrand.

Gängvåldet plågar Sverige. I centrum för det brutala våldet står gängledaren Rawa Majid, även känd som Kurdiska räven.

Sedan 2018 befinner han sig i utlandet, numera i Turkiet. På grund av att han blivit turkisk medborgare lämnas han av princip inte ut av Turkiet – trots att han är häktad i sin frånvaro i Sverige.

I januari i år avslutades det enda ärende som finns hos justitiedepartementet om Kurdiska räven. Sedan dess har departementet inte arbetat vidare med ärendet om gängledaren, visar dokument från departementet som Aftonbladet tagit del av.

Därmed finns det bara ett sätt att komma åt Rawa Majid: åtal i Turkiet.

Flera åklagarärenden mot ”Räven”

Kammarchef Ola Sjöstrand.

Men än så länge har den möjligheten inte utnyttjats – trots att svenska åklagare har minst tre ärenden som rör honom.

Två av dem ligger hos Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, RIO, och rör grova och synnerligen grova narkotikabrott.

– För tillfället finns inte skäl för att göra en sådan förfrågan, slår kammarchef Ola Sjöstrand fast.

Chefsåklagaren säger att man från svenskt håll måste vara säker på att den misstänkte kommer att befinna sig i Turkiet under en längre tid så att man kan få en fällande dom på plats. Dessutom måste Turkiet vilja lagföra gängledaren och bevisläget måste vara så starkt att man i princip går mot säker dom.

Vidare kan målsägande i målet vägra att delta i en rättsprocess som hålls i Turkiet.

Dessa parametrar är i dagsläget osäkra, inte minst bevisläget mot Rawa Majid.

– Att vara häktad är inte samma sak som att vara färdig för åtal. När man begär lagföring i ett annat land så vill man komma med utredningen färdig. Det ska vara ett dukat bord, så att de inte kan misslyckas, säger Ola Sjöstrand.

”Kurdiska räven”, Rawa Majid.

Bevisen: Upp till 40 000 sidor med chattar

Åklagare Henrik Söderman håller i en av narkotikautredningarna. Han var åklagaren som försökte få Rawa Majid utlämnad till Sverige men som alltså fick nej av Turkiet.

Nu bygger han sitt case mot Kurdiska räven, men har i dagsläget inte valt att försöka förmå turkiska åklagarkollegor att lagföra gängledaren.

– Bevisningen i mitt mål låter sig svårligen överföras till Turkiet. Vi har chattar på mellan 30 000 och 40 000 sidor på svenska. Det är inte omöjligt, men det möter stora hinder. Det är en enorm arbetsinsats och då måste man vara säker på att det ger resultat, säger Henrik Söderman.

– I mitt fall så är det ett av skälen till att vi inte har gått vidare just nu.

Ingen dialog med turkiska kollegor

Enligt chefsåklagare Ola Sjöstrand förs just nu inte heller någon dialog mellan svenska åklagare på RIO och turkiska åklagare.

– Allt måste gå genom departementet. Så vi har ingen sådan dialog. Det är tyvärr ganska formaliserat till länder utanför EU. Det är en statsangelägenhet som går via departementet.

Men på departementet arbetas inte med något öppet ärende om Kurdiska räven.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger till Aftonbladet att han är fast förvissad om att åklagare och polis arbetar målmedvetet för att lagföra gängkriminella.

Han säger också att han utgår ifrån att Turkiet är intresserat av att åtala kriminella som vistas där. Detta trots att så hittills inte varit fallet.

– Jag har en väldigt hög tilltro till de bedömningar som görs av enskilda åklagare i sådana här ärenden.

Är du övertygad om att åklagare har de verktyg de behöver för att lagföra Kurdiska räven i Turkiet?

– Svårigheten när det gäller lagföring i andra länder är en realitet. Samtidigt är det min utgångspunkt att länder som vi samverkar med har ett starkt intresse av att personer inte ska ägna sig åt grov kriminalitet med de här länderna som bas.

Dödsskjutningen i Vasastan förra veckan har kopplingar till ”Kurdiska räven”, enligt uppgifter till Aftonbladet.

ANNONS