Gängkriget går över nya gränser – journalistiken måste flytta sina

MARTIN SCHORI: Gängvåldet ställer nya krav

Polis på plats i Uppsala efter att en 25-årig man skjutits ihjäl där. Mannen var inte måltavlan, enligt polisen.

”Hade det här hänt för några år sedan hade det dominerat nyhetsflödet i veckor.” En mening man hört en hel del den senaste tiden.

Och visst stämmer det, år 2023 har Sverige drabbats av en våldsvåg som saknar motstycke, med avrättade 13-åringar och mördade mammor. Händelser som tveklöst fått (ännu) mer uppmärksamhet för några år sedan, men som i dag riskerar att drunkna i våldstsunamin.

När nya gränser passeras är det naturligt att även vi journalister måste jobba på nya sätt.

 

Aftonbladet har likt andra medier tagit en mer offensiv publicistisk hållning mot ledarna i de kriminella gängen.

Varför berättade vi om redan i februari. Gängledarna har seglat upp som makthavare i den undre världen. Deras aktioner, rekrytering av barnsoldater, mord på tonåringar, tystnadskulturen som kväver samhällen och det extrema våldet i allmänhet gör att alla i Sverige måste förhålla sig till dem.

Inte minst politikerna. Våldsvågen dominerar även deras agenda, den kostar enorma resurser ur vår gemensamma kassa och den gör att polisen måste prioritera ned annan brottslighet. Och den gör att det läggs lagförslag som inskränker vår frihet.

 

Allt detta gör att det är rimligt att berätta vilka de här personerna är, oavsett om de är dömda till långa fängelsestraff (vilket varit ett slags informellt krav tidigare). Svensk pressetik är restriktiv och bör så vara. Men reglerna är i viss mån anpassade efter en annan verklighet. Ett annat land.

Samtidigt måste vi fortsätta vara återhållsamma på andra håll. En del i den nya våldsvågen är skoningslöst våld mot de kriminellas anhöriga. Ytterligare en gräns som passerats. Hur påverkar hotbilden mot dem de publicistiska besluten? Det är något vi diskuterar varje dag. Det finns också uppgifter på att unga, barn, tvingas och hotas in i grov kriminalitet, det är inte självklart att vi ska ha en offensiv hållning mot dem.

 

En annan risk med den intensiva rapporteringen är så klart att våldet blir normaliserat. När 13-och 14-åringar avrättas eller står på andra sidan av pistolmynningen får vi så klart aldrig sluta orka rapportera. Eller våga, för den delen.

Vi på Aftonbladet kraftsamlar nu kring bevakningen av gängen och våldet, bland annat genom att förstärka krimgruppen. Förutom nyhetsjakten drar vi fram gängledare i ljuset, förklarar konflikterna, utkräver ansvar och och pratar med offrens anhöriga.

 

Gängvåldet är numera också storpolitik. Förra veckan avslöjade vi hur en hemlig polisrapport som skulle stoppa Rawa Majid och lämnades till Turkiet har läckt till personer i hans nätverk.

Även det en nyhet som känts långt mindre sannolik, bara för några år sedan.