Ungern inte redo att godkänna Natoansökan

Publicerad 2023-11-15

Ágnes Vadai vid en demonstration i Ungerns huvudstad Budapest.

Ungerns parlament är inte redo att godkänna den svenska Natoansökan.

Ratificeringen finns inte med på agendan när parlamentet möts nästa vecka.

– Det är en skam, säger parlamentsledamoten Ágnes Vadai till Aftonbladet.

Följ ämnen
Nato

Ungerns premiärminister Victor Orbán har tidigare sagt att godkännandet bara är en teknikalitet. Frågan har redan debatterats och behandlats i parlamentets utskott.

Men omröstningen har skjutits på framtiden flera gånger. Och frågan finns inte med på agendan på parlamentets session nästa vecka.

Samtidigt har Orbán lovat att Ungern inte kommer att vara sist med att godkänna Sveriges ansökan, alltså att man kommer att godkänna den innan Turkiet.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Igår kom beskedet att det turkiska parlamentets utrikesutskott tar upp ansökan imorgon torsdag. Enligt TT kan Turkiets ratificering ske i början av nästa vecka.

– Orbán begår en synd när han kopplar Ungerns beslut om Sveriges anslutning till Nato till Turkiet. Den ungerska nationella suveräniteten som han alltid pratar om när han pratar om EU och Nato förödmjukas av hans eget agerande. Det är en skam, skriver Vadai i ett sms till Aftonbladet.

I slutet av oktober krävde en ungersk minister en förklaring från Sverige för att landet ska godkänna ansökan.

Upprördheten gällde ett inslag om Ungern i Utbildningsradion från 2019, där man tog upp den försämrade demokratiska utvecklingen.

Följ ämnen i artikeln