Turkiska medier om SD:s utspel: Islamofoba Sverige gör det igen

Publicerad 2023-11-26

”Svensk rasistledare är besatt av moskéer”.

”Det islamofoba Sverige avviker inte från sin natur”.

Så låter det i turkiska medier efter SD-ledarens moskéutspel i helgen.

– Vi har inte råd med det här, säger Turkietexperten Michael Sahlin.

Det tog inte många timmar från Jimmie Åkessons uttalande under lördagen till att nyheten fick spridning i turkiska medier. I sitt tal i samband med SD:s landsdagar i Västerås slog partiledaren fast att Sverige behöver ett ”omedelbart totalstopp” för byggandet av nya moskéer, och öppnade samtidigt för att riva befintliga moskéer.

I den turkiska tidningen Millyet kallas Åkesson nu för ”den svenska rasistledaren”, medan tv-kanalen A Haber beskriver utspelet som en ny skandal i Sveriges redan krisande process mot ett Nato-medlemskap. Ett Sverige ”som alltid är på agendan med rasistiska och anti-islamiska attacker”, skriver man vidare.

Även andra turkiska medier uppmärksammar Åkessons uttalande, bland annat nyhetsbyrån AA.

”Åkesson, som är störd av anti-israeliska protester och stödet från svenska medier för Palestina, sa att protesterna härrörde från moskéerna, och föreslog att de skulle rivas.”

Uppmärksamheten förvånar inte Turkietexperten och före detta ambassadören Michael Sahlin.

– Det är inga oväntade kommentarer från turkiskt håll, konstaterar han.

”Unikt klavertramp”

Den svenska Natoprocessen är redan kantad av kriser. Att en av Sveriges ledande politiker då öppnar för att riva moskéer är extremt olyckligt, enligt Michael Sahlin.

– Jag skulle säga att det här är ett nästan unikt säkerhetspolitiskt klavertramp. Att i det här känsliga läget spä på bilden av Sverige som ett anti-islamiskt land är illa och ger nya argument för politiker i Turkiet att ”ge igen” på Sverige, säger Sahlin.

Han lyfter det faktum att Natos utrikesministermöte väntar i veckan. Flera experter, liksom Nato-chefen Jens Stoltenberg, har tidigare flaggat för att Sverige då väntas vara fullvärdig medlem i försvarsalliansen.

Men efter att det turkiska parlamentets utrikesutskott för en dryg vecka sedan sköt upp beslutet om den svenska ansökan står processen still igen, åtminstone tillfälligt.

Jimmie Åkesson.

Statsministern tog avstånd

Både statsminister Ulf Kristersson och L-ledaren Johan Pehrson tog snabbt avstånd från Åkessons utspel. Men räcker det för att skademinimera i relationen till Turkiet? Michael Sahlin är inte säker.

– Det var ett nödvändigt minimum, även om det är besvärligt inrikespolitiskt. Men det är svårt att säga om det räcker, skadan är redan skedd. Såvitt jag vet går uttalandet längre än vad någon europeisk politiker gjort hittills.

Hur Åkessons moské-uttalande kan påverka Turkiets ratificering är för tidigt att säga.

Men att det kom olägligt är tydligt, enligt Michael Sahlin.

– Vi har inte råd med det här. Vi står redan med mössan i handen till Nato och vill inte bli kvar i det här limbo-läget.

Turkietkännaren Michael Sahlin.

”Kan öka säkerhetshotet”

Jimmie Åkessons uttalande riskerar att spä på säkerhetshotet mot Sverige, säger terrorexperten Magnus Ranstorp till DN.

En rad ”överlappande problem” har redan skärpt hotet mot Sverige, konstaterar han.

– LVU-kampanjen, koranbränningar, felcitatet av statsministern och nu det här uttalandet som definitivt inte hjälper säkerhetsbilden mot Sverige i omvärlden.

Aftonbladet söker SD.

Följ ämnen i artikeln