Virusprofessorn om nya mutationerna: Kan finnas även här

Publicerad 2021-02-13

Två nya coronamutationer har upptäckts i Storbritannien – och en av dem oroar experterna.

Även i Sverige håller virusforskare extra koll.

– Annars riskerar vi att hamna i en situation där de nuvarande vaccinen inte biter, säger Lennart Svensson vid Linköpings universitet.

Ledande forskare i Storbritannien uppgav på onsdagen att man upptäckt två nya mutationer, en i Liverpool och en i Bristol.

Framförallt är det den senare varianten som väckt experternas oro, då man ifrågasätter immuniteten och vaccinens effektivitet.

– Den har fortfarande samma smittsamhet, men det verkar som att den här mutationen skulle kunna undvika immunitet till viss del, vilket betyder att det är möjligt att den kan undgå vaccinet, säger Rowland Manthorpe, Sky News techkorrespondent.

Han understryker dock att mer kunskap behövs innan man kan dra några tydliga slutsatser om mutationens potentiella hot.

”Ingen kul kombination”

Även Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet, menar att man i nuläget vet för lite om de nya varianterna, men understryker att det är av största vikt att fortsatt ha noggrann koll.

– Gällande Bristol så rör det sig om två mutationer på ett virus. Man misstänker att den ena är mer smittsam medan den andra kanske är en så kallad ”escape mutant” som helt enkelt undviker immunförsvaret, och det är ju ingen kul kombination, konstaterar han och fortsätter:

– I värsta fall kan det visa sig att de nuvarande vaccinen har begränsad effekt mot den här sortens mutering, så det är därför väldigt viktigt att vi noggrant följer detta.

Kan dessa varianter finnas i Sverige, bara att vi inte har upptäckt dem än?

– Ja, det finns i nuläget inget som talar emot det.

Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet

Svårare att överleva

Hur oroliga bör vi vara?

– Det tillhör ju vanligheterna att virus muterar, det är så det överlever. Detta coronaviruset som vi hanterar nu både har och kommer att fortsätta mutera.

Vidare förklarar Svensson att viruset föredrar en hög smittspridning framför hög sjukdom.

– Det ligger i virusets natur att det gärna får stor spridning i samhället snarare än att döda varje gång. På så sätt skulle det inte bli så stor smittspridning och därmed skulle viruset få svårare att överleva. Jag tror på sikt att det här viruset kommer att anpassa sig genom olika mutationer och bli en ”säsongscorona”.

Ska vi tolka det som att det här med mutationer alltså inte är så farligt som det låter?

– Detta är ett virus som muterar, det förvånar ingen som arbetar med virusforskning. Däremot måste man följa det noggrant. För det som sannolikt skulle kunna bli mycket allvarligt är om det uppstår en så kallad deletion, vilket innebär att en eller flera aminosyror byter plats och som i sin tur gör att proteinet förändras fortare.

– Då riskerar vi att hamna i en situation där de nuvarande vaccinen inte biter.

Måste undersöka mer

Hur pass troligt är det?

– Det vet man inte, men det man vet är att det kommer att hända. Och det är därför viktigt att man redan nu undersöker om de nuvarande vaccinen skyddar mot dessa mutanter eller inte.

På frågan hur man bäst undersöker det säger Lennart Svensson att man regelbundet måste samla in blodprover både från vaccinerade individer, samt individer som insjuknat naturligt efter sommaren – innan mutanterna upptäcktes.

– Det man måste undersöka är om det immunförsvar som bildats, antingen efter vaccination eller genomgången infektion, kan avdöda viruset. Det är ytterst viktig information för vaccintillverkarna som annars måste ställa om och förändra produktionen.

Virusprofessorn är orolig för att dagens vaccin inte skulle stå emot coronamutationen.

”Bara en ögonblicksbild”

Vidare förklarar Lennart Svensson att anledningen till att så många nya mutationer upptäckts just i Storbritannien inte är för att det är som mest utbrott där, utan för att man utvecklat ett effektivt system för att hitta dem.

– De är helt enkelt bäst på att upptäcka mutationer. De har genom samarbeten med olika universitet utvecklat en förmåga att snabbt sekvensera och undersöka de olika virusmutanterna. Något som vi i Sverige också borde göra mer och öka kapaciteten kring.

Lennart Svensson menar att slumpmässig testning på ett få antal individer inte kommer att ge någon tydlig bild av hur pass utspritt de olika mutanterna är i Sverige.

– Dessutom kan det finns en mängd olika mutationer här som vi ännu inte har upptäckt. För man ska inte glömma att det vi ser nu bara är en ögonblicksbild av hur det ser ut just nu.