Israels militär: Marktrupper deltar i attackerna

Uppdaterad 2021-05-14 | Publicerad 2021-05-13

Israeliska styrkor började på torsdagskvällen beskjuta Gaza även från artilleripjäser och stridsvagnar, enligt AP.

Strax före midnatt uppgav landets militär att markstyrkor deltar i attackerna.

Dödssiffran i de senaste dagarnas strider har nu stigit till minst 116 personer.

Konfliktens fjärde dag innebar fortsatta flygbombningar mot Gaza samtidigt som minst 100 raketer avfyrades mot Israel.

Trots egyptiska medlingsförsök ser striderna inte ut att avta. Strax före midnatt twittrade den israeliska militären, IDF, att marktrupper deltar i attackerna.

Tidigare på kvällen rapporterade AP att Israel utökat anfallen mot Gaza med beskjutning från artilleripjäser och stridsvagnar, något som enligt nyhetsbyrån ökar risken för civila offer. 200 palestinier sökte på kvällen skydd i en FN-skola.

Under dagen hade Israel hotat att inleda en en markoffensiv i Gaza, något som inte hänt sedan kriget 2014. Försvarsministern Benny Gantz godkände att 9 000 soldater kallas in och en talesperson för militären, brigadgeneral Hidai Zilberman, uppgav att styrkor nu mobiliseras vid gränsen ”i förberedelser för möjligheten att inleda en markoperation”.

Rök stiger mot himlen efter en attack mot en byggnad i Gaza.

”Inga trupper inne i Gaza”

IDF:s tweet på torsdagskvällen tolkades inledningsvis som att en större offensiv på marken hade inletts. Vid 01-tiden, svensk tid, twittrade dock en israelisk krigskorrespondent såväl som nyhetsbyrån AFP att inga marktrupper ännu har gått över gränsen till Gaza.

En knapp timme senare klargjorde IDF:s talesperson Jonathan Conricus för en amerikansk reporter att det ”just nu inte finns några marktrupper inne i Gaza”. I uttalandet upprepade han den tidigare formuleringen att IDF:s luft- och markstyrkor ”utför attacker mot mål i Gaza”, med all sannolikt avseende den artilleri- och stridsvagnsbeskjutning som pågått sedan torsdagskvällen.

Tidigare under dagen hade hoten och trupprörelserna setts som skrämseltaktik av flera bedömare.

– Det är också en del av det retoriska spelet, att man visar att man är beredd att eskalera. Jag tror däremot att Israel är väldigt ovilliga att gå in med markstyrkor i Gaza. Det var man i det förra kriget 2014, man gick bara in en liten bit i Gaza då, sa Anders Persson, Mellanöstern-kännare och doktor i statsvetenskap vid Linnéuniversitet, i Aftonbladet TV.

– Kostnaderna för att strida på marken i ett av världens mest tätbefolkade områden kommer att bli ohyggliga för alla inblandade parter, framför allt för de civila i Gaza.

Utvecklingen hade tidigare under torsdagen eskalerat på flera fronter.

Palestisnk sjukvårdspersonal  tar han om en skadad flicka på Shifa hospital i Gaza City. Hon skadades i en attack mot familjens hus.

Raketer från Libanon

Minst tre raketer sköts mot Israel från södra Libanon, ett område där såväl palestinska miliser som mäktiga Hizbollah opererar. Projektilerna landade i Medelhavet och det är oklart vem som avfyrade dem, uppger nyhetsbyrån AP med hänvisning till libanesiska säkerhetskällor.

– Det förefaller vara en mindre palestinsk grupp i ett flyktingläger som ligger bakom och inte Hizbollah, säger Anders Persson.

– Det vore en kraftig eskalering om det skulle sprida sig till Libanon-fronten också. Det är illa nog som det är. Hizbollah är en mycket kraftfullare aktör än vad Hamas är i Gaza.

Stängde Ben Gurion-flygplatsen

Israel stängde Ben Gurion-flygplatsen, landets största, och dirigerade om alla plan till charterorten Eilat längst ner i söder. Riskerna med raketbeskjutningen mot Ben Gurion ansågs för stor, även om missilskölden Iron Dome hittills stoppat de inkommande projektiler från att orsaka några skador.

Hamas: ”Ny raket når hela Israel”

Hamas svarade med att organisationen har avfyrat en ny raket som kan nå hela Israel, inklusive Eilat. Raketen kallas Ayyash 250 efter den ökände bombmakaren Yahya Ayyash som dödades av Israel 1996, uppger TT. Israeliska medier uppger att minst en raket slagit ner ”i Eilat-regionen”, men utan rapporter om större skador.

Minst 116 döda på fyra dagar

Dödssiffrorna i de senaste dagarnas strider hade på torsdagskvällen stigit till minst 116. Palestinska hälsoministeriet uppgav att 109 personer dödats, varav 27 barn och 11 kvinnor. I Israel har sju personer rapporterats döda, bland dem en sexårig flicka.

Israelisk attackhelikopter.