Hyllade Diana under vigseln

Publicerad 2011-04-30

Psalmerna Ringen Fotografen – så hedrade prins William sin mamma

Du ser helt underbar ut, sa prins William när Englands nya ros kom fram till altaret.

Precis som pappa Charles till Diana för 30 år sedan.

Och de hemliga hyllningarna fortsatte under hela vigseln.

– Prinsen har alltid månat om sin mammas minne, säger hovexperten Roger Lundgren.

Det började redan vid förlovningen.

Ringen, med en blå safir omringad av 14 små diamanter, glimrade på Kate Middletons ringfinger. Precis som den gjorde nästan trettio år tidigare – då på 19 år gamla Diana Spencers hand.

”Speciell för mig”

– Den här ringen är väldigt speciell för mig. Och det här är mitt sätt att göra mamma delaktig i den här dagen och den lyckliga nyheten att vi ska tillbringa resten av våra liv tillsammans, sa prins William efteråt.

Och när klockan slog 11 på fredagsförmiddagen fortsatte hyllningarna till Diana.

När Kate gick uppför altargången gjorde hon det till tonerna av ”I was glad”, en psalm som också sjöngs när Diana och Charles gifte sig 1981.

Sjöng på begravningen

Sir Elton John var på plats.

I kyrkbänken syntes flera brittiska celebriteter, den kanske mest omtalade – Dianas nära vän Sir Elton John – sjöng ”England’s rose” på hennes begravning.

Och några minuter senare stämde hela församlingen upp i psalmen ”Guide Me, O Thou Great Redeemer” som också sjöngs vid samma tillfälle.

– Prinsarna har alltid sett till att värna om sin mammas minne, det här tillfället är inget undantag. Jag tycker att det är väldigt fint.

De gör det på ett diskret och värdigt sätt, säger hovexperten Roger Lundgren.

Prominenta platser

Han pekar också på att Dianas familj, en faster, två systrar och en bror med familjer, fick uppseendeväckande prominenta platser långt fram i kyrkan.

– Där hade de inte placerats i normala fall. Jag tror det var ett sätt för William och Kate att visa att familjen Spencer fortfarande är betydelsefull för dem, säger Roger Lundgren.

William och Kate har också valt Dianas favoritfotograf, Mario Testino, som officiell bröllopsfotograf.

Och när ceremonin var över åkte brudparet gatan fram i en State Landau-vagn. Samma som prins Charles och Diana åkte i för 30 år sedan.

Följ ämnen i artikeln