Rullstolsmannen gripen i Brasilien

Publicerad 2014-10-18

Rullstolsmannen ”Göran” har gripits i Brasilien och ska utlämnas till Sverige.

Mannen är dömd för att ha lurat Försäkringskassan på 13,5 miljoner kronor.

– Det var brasilianska myndigheter som grep honom efter en begäran från Kriminalvårdsstyrelsen. Men jag har inga detaljer om hur gripandet gick till, säger Sara Kvarnström, pressekreterare vid Rikskriminalpolisen, till Corren.se.

”Göran” dömdes 2012 till fyra års fängelse för att ha lurat Försäkringskassan att han varit funktionshindrad för att få personlig assistans dygnet runt – vilket gjort att han kommit att kallas ”Rullstolsmannen”.

Ska utlämnas

Enligt domen mot honom, i vilken han döms för grovt bidragsbrott och grovt bedrägeri, slås det fast att mannen lurat Försäkringskassan på 13,5 miljoner kronor.

När han skulle börja avtjäna sitt straff i augusti 2013 dök han inte upp och han har sedan dess varit internationellt efterlyst.

Nu är ”Görans” flykt undan lagen över. Han greps i Brasilien den 15 oktober. Han ska nu utlämnas till Sverige.

– Det utgår jag från, säger Sara Kvarnström till Corren.

'Naturligtvis tillfredsställande'

Utrikesdepartementet i Sverige bekräftar för tidningen att rullstolsmannen gripits och begärts utlämnad av svenska myndigheter. Han kommer nu få juridisk hjälp och konsulärt stöd av ambassaden i Brasilia.

De som sökt efter ”Göran” är nöjda med gripandet.

– Det är naturligtvis med tillfredsställelse jag konstaterar att han nu får avtjäna sitt straff. Det är inte rimligt att en person som dömts till ett långt fängelsestraff kan hålla sig undan, säger kammaråklagare Eva Kokkonen, som ledde förundersökningen mot mannen, till Corren.