Nemtsov i radiointervju - timmar innan mordet

Uppdaterad 2015-03-03 | Publicerad 2015-02-28

Bara timmar innan den ryska oppositionsledaren Boris Nemtsov sköts ihjäl gjorde han en intervju i rysk radio.

Han gick till hårt angrepp mot den ryska regimen.

Sedan sköts han ihjäl framför ögonen på sin flickvän.

Oppositionsledaren Boris Nemtsov, 55, var en av Putins största kritiker. Bara timmar innan han sköts ihjäl med fyra skott nära Kreml intervjuades han av den ryska radiokanalen Ekho Moskvy.

Han intervjuades om den protestmarsch han själv skulle delta i under helgen och han gick hårt åt Putins styre.

– Vi måste sluta med censuren och få ett stopp på den fruktansvärda, lögnaktiga propagandan som förstör det ryska folkets tankar, sa Nemtsov i intervjun.

Sköts till döds framför modellflickvännen

Boris Nemtsov sköts till döds mitt framför ögonen på sin 23-åriga flickvän, den ukrainska modellen Anna Duritskaya. Duritskaya ska ha hjälp polisen med att pussla ihop händelseförloppet.

Nemtsov var tidigare Rysslands vicepremiärminister men på senare år blev han en hård motståndare mot regeringen. President Putin har fördömt mordet och sagt att det kan handla om ett beställt jobb.

Putin har även själv sagt att han ska leda undersökningarna om vem som ligger bakom mordet. Det oroade Sveriges förra utrikesminister Carl Bildt (M).

På twitter skrev Carl Bildt att "Nyheterna om att President Putin leder mordundersökningarna känns knappast tryggt. Jag är säker på att Boris hade protesterat."

”En varm person”

Den ryske dissidenten Aleksej Sachnin, som har politisk asyl i Sverige, säger till Aftonbladet att han tror att mordet var politiskt motiverat. Men han tror inte att President Putin ligger bakom mordet. Vidare säger han att han är deprimerad över nyheterna.

– Jag och Boris hade ett mycket bra personligt förhållande. Vi stod långt i från varandra politiskt men han var en väldigt karismatisk och varm person, säger Aleksej Sachnin.

Pappa till fyra

Mängder av människor sörjer i dag Boris Nemtsov på Moskvas gator.

Boris Nemtsov lämnar fyra barn, sin fru Raisa Akhmetovna och flickvännen Anna Duritskaya efter sig.

Lyssna på en översatt version av Nemtsovs sista intervju här.

Condemn the murder of opposition leader Boris Nemtsov in Moscow. Those responsible must be brought to
justice.