Svagt skydd för hämndporrs-offer

Publicerad 2015-01-18

Flera länder har infört lagar mot hämndporr, men Sverige saknas motsvarande lagstiftning.

Trots att antalet fall av hämndporr ökat de senaste åren ligger den svenska lagstiftningen efter.

Kryphål och oklarheter i lagen gör att gärningsmännen döms till låga straff – eller går helt fria.

– Det här är priset vi fått betala för internet, säger David Lindahl, it-expert på FOI.

2013 valde Göta hovrätt att kraftigt sänka straffet för en man som smygfilmat sin 17-åriga flickvän och sedan publicerat filmen på nätet. Hovrätten ansåg att skadeståndet skulle sänkas då det ”blivit alltmer socialt accepterat att vara öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor”.

Flickan bar en hel del av skulden då hon hade ”gett sig in i leken”, argumenterade försvarsadvokaten.

Svagt skydd för brottsoffer

Flera länder har infört lagar mot hämndporr, men Sverige saknas motsvarande lagstiftning. Gärningsmännen fälls för förtal, sexuellt ofredande eller brott mot personuppgiftslagen eller upphovsrättslagen.

– Systemet i sin helhet är svagt i sitt skydd för hämndporr-offers rättigheter. I princip kan man säga att man inte vet i vilka fall det kan vara otillåtet att sprida de här bilderna eller filmerna, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Även när gärningsmannen fälls finns oklarheter om vad i handlingen som utgör själva brottet.

– Om bilderna, enligt rätten, framställer brottsoffret som brottslig eller klandervärd kan det falla under förtal. Men det behöver inte vara klandervärt att ha sex på film. Samtidigt, om bilderna togs utan brottsoffrets godkännande och det framgår faller det troligen inte under förtalsregeln. Då hamnar man i personuppgiftslagen, en ytterst svag lag som sällan leder till åtal, säger Mårten Schultz.

"Saknar motstycke i historien"

Ersättningsnivåerna är låga och få gärningsmän döms till fängelse. I de fall som Aftonbladet granskat landar skadeståndet på mellan 5 000 och 40 000 kronor.

– Ersättningsnivån för våldtäkt är 100 000 kronor. Mot den bakgrunden är exempelvis 30 000 inte så lågt. Å andra sidan är de här kränkningarna speciella. Bilderna försvinner aldrig. Internet glömmer inte. De kommer att fortsätta delas någonstans och kan innebära ett livslångt lidande för offret.

Trots att det råder en enighet om att brottet är av sexuell karaktär räknas inte hämndporr som ett sexualbrott i Sverige. Det finns ingen sammanställd statistik för antalet anmälda fall, eller hur många fall som klaras upp. Men en sak är säker, enligt Mårten Schultz - dynamiken har totalt förändrats.

- Kommersiella tjänster har ju specialiserat sig på att sprida de här bilderna. Den extrema hämndporrs-verksamheten, där hela affärsidén är hämndporr, saknar motstycke i historien.

"Priset vi fått betala för internet"

David Lindahl är expert på IT-attacker på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI. När bilderna väl är ute är det extremt svårt att hindra att de sprids ytterligare, beskriver han.

Även om bilderna lokaliseras är det inte säkert att de kan plockas bort.

–Tänk att någon lagt upp bilderna på en porrsajt i Ryssland. De behöver inte bry sig om dig. Det är inte ens säkert att du har rätt enligt lag att ta bort dem. Och även om du har det är påföljden sällan stor.

Det låter hopplöst?

–Det är hopplöst. När bilderna väl kommit ut på internet så finns de där. Du blir inte av med dem. Man blir deprimerad när man inser att det är en så stor publik som konsumerar detta. Att människor är så empatilösa att de ser till att övergreppen fortsätter. Men det är priset vi fått betala för internet.

Aftonbladet har sökt justitieministern Morgan Johansson för en kommentar.