Besked om Ohlssons framtid efter avgångskraven

Uppdaterad 2016-09-15 | Publicerad 2016-09-14

Riksdagsledamoten Birgitta Ohlssons framtid i Liberalernas partitopp debatterades under ett närmare åtta timmar långt krismöte.

Vid 17.30 kom besked från partiledningen om vad som diskuterats – Ohlsson lämnar styrelsen i riksdagsgruppen.

Senare på kvällen kom hon med ett första uttalande på Twitter:

"Ryktet om min plötsliga avgång från @liberalerna förtroenderåd är överdrivet. Jag ansökte om detta redan i mars 2016".

Birgitta Ohlsson har fått intern kritik efter att än en gång ha kritiserat Liberalernas ledning och Liberalernas partilinje. Under onsdagen satt partiets riksdagsgrupp i ett krismöte med anledningen av kraven på Ohlssons avgång från partitoppen.

Vid  17.30-tiden kom beskedet att Birgitta Ohlsson på eget bevåg lämnar Liberalernas förtroenderåd, styrelsen i riksdagsgruppen, enligt Maria Arnholm.

– Det är hennes egen vilja att lämna vårt förtroenderåd, säger Arnholm.

– Hon har sagt att hon inte längre vill vara kvar i den grupperingen.

På onsdagskvällen kommenterade Birgitta Ohlsson partledningens besked på Twitter och uppgav att hon ansökt om att lämna den aktuella styrelsegruppen redan i mars: "Ryktet om min plötsliga avgång från @liberalerna förtroenderåd är överdrivet", skriver hon och bifogar ett mejl med hennes begäran till dåvarande gruppledaren i riksdagen Erik Ullenhag. Hon skriver också "Vaknade 05.00 av politisk torktumlare. Somnar enormt rörd över det starka stöd människor i och utanför @liberalerna visat mig".

Blir kvar i partistyrelsen - lämnar annan roll

I samband med pressträffen stod det också klart att Ohlsson behåller sin roll i Liberalernas ledning enligt partisekreteraren som fick frågan om Ohlsson kommer lämna partiledningen:

– Det är min bedömning att hon inte kommer att göra, säger partisekreteraren Maria Arnholm.

Birgitta Ohlsson har själv varit med under dagens långa möte, enligt Maria Arnholm som säger sig vara nöjd och glad efter de öppna diskussionerna som varit under mötet.

– Rikdsdagsgruppen är enig. Vi är ett parti som ha högt i tak i våra interna diskussioner, men att det också är angeläget att partiet uppträder tydligt, säger hon i ett pressmeddelande som lämnades i samband med att krismötet avslutades.

Hon kommenterade också de meningsskiljaktigheter som det rapporterats om inför krismötet:

– Jag skulle önska att vi alltid hade samma uppfattningar men nu har vi i för hög utsträckning inte haft det och det är vi överens om, säger Maria Arnholm.

– Vi behöver hitta sätt att arbeta där vi kan kombinera att vi har högt i tak och också tala med en tydlig röst.

Mycket spekulationer

Innan det skulle komma besked från krismötet spekulerade bland annat statsvetaren Svend Dahl i att det i själva verket kunde röra sig om en partiledarstrid.

– Vad det verkar som att det här handlar om är vem som ska leda Liberalerna – annars skulle de inte ha suttit där inlåsta så länge, säger han till TT.

Men när mötet var över gav Maria Arnholm besked om att lederskapet ska vara oförändrat inför valet 2018.

– Jan Björklund kommer absolut att vara partiledare för Liberalerna i valet 2018, säger Arnholm.

Enligt Arnholm har riksdagsgruppen också diskuterat annat än frågorna kring Birgitta Ohlsson under det långa mötet, skriver TT.

Cecilia Wikström, EU-parlamentariker (L), är mycket kritisk till de som ifrågasatt Ohlsson och menar att det är självklart att partiet inte har råd att ”sortera bort” Ohlsson ur ledningen.

– Jag kan inte bedöma vad det här kommer att innebära framöver. Jag bara konstaterar att hon sitter kvar och att det är rimligt och bra, säger hon.

– Det är slöseri med kraft och energi att liberaler sitter en hel dag och spånar om sådana här interna saker, när man i stället borde försöka leverera konkreta politiska beslut i en tid när främlingsfientlighet, nationalism och allt annat skit håller på och brer ut sig.

Aftonbladet har sökt Birgitta Ohlsson för en kommentar.