Hannes, 10, bröt benet i skidbacken – nekades sjuktransport hem

Publicerad 2016-03-16

Hannes Lundmark, 10, skadades så allvarligt vid en skidolycka på sportlovet att han fick morfin mot de kraftiga smärtorna.

Men på Östersunds sjukhus fick han inte stanna och vägrades sjuktransport hem till Stockholm.

Så han tvingades åka tåg med det nygipsade benet.

– Jag kände mig så hjälplös, säger mamma Nina Lundmark.

Två veckor efter olyckan i skidbacken i Ramundberget har Hannes Lundmark, 10, gips nästan upp till höften. Han får absolut inte stödja på benet, utan måste sitta i rullstol i minst en månad. Lika länge ska gipset sitta på.

– Det är tråkigt att vara hemma, säger han.

Hannes Lundmark hann bara stå på sina nya skidor i två timmar innan olyckan var framme.

– Jag skulle åka i en slags ravin, i en funpark, när jag ramlade. All tyngd hamnade på benet, det gjorde superont, säger Hannes, som redan är en van skidåkare.

Skrevs ut trots smärtan

Hjälpen var snabbt framme. Hannes fick först sjukvård i Hede, där man konstaterade att benbrottet var alldeles för allvarligt för att de skulle kunna ta hand om det. Han kördes med sjuktransport till sjukhuset i Östersund. Efter att ha sövts ner gipsade ortopeden Hannes ben – från tårna till ljumsken.

– Jag hade 10 av 10 ont, men det blev lite bättre med morfin, säger Hannes Lundmark.

Efter två dagar tyckte sjukhuset att han var tillräckligt frisk för att skrivas ut. Trots att han inte kunde gå med kryckor och fortfarande hade ont.

– De ville att vi skulle hem eller till stugan, säger Nina Lundmark.

Hon frågade flera gånger hur det fungerade med sjuktransport hem till Stockholm, men enligt sjukhuset var det aldrig aktuellt. I stället rekommenderade de henne att åka tåg hem.

Fem timmars resa

Sagt och gjort. Tack vare hjälp från några vänner fick de ombord Hannes på tåget i Östersund.

– Allt vi fick från sjukhuset i Östersund var en kudde och en kissflaska till tåget, de trodde nämligen inte att vi skulle kunna ta honom till toaletten. Men de ville ändå att han skulle gå på kryckor, säger Nina Lundmark.

Under den fem timmar långa tågresan hade Hannes mycket ont.

– Jag skrek aj, aj hela tiden, säger han.

Väl framme på Stockholm central möttes de av Ninas föräldrar. Hannes ben var rejält svullet och han kunde inte ta sig av tåget med hjälp av kryckorna, eftersom gipset var så tungt.

– Jag kände mig så hjälplös, säger Nina.

Mötte oväntade hjälten

Till slut stannade en man som städade golvet och frågade om de behövde hjälp.

– Alla andra gick förbi utom han, han var jättegullig, säger Nina.

Det slutade med att den hjälpsamme mannen hittade en varuvagn med galler runt, som de körde Hannes på genom hela Stockholms central.

– Det var så absurt, tänk om någon hade sett oss, säger Nina.

– Det var en unik upplevelse, säger Hannes.

Väl i bilen åkte de raka vägen till Astrid Lindgrens barnsjukhus – och Hannes lades in direkt.

– Vi behövde inte ens vänta utan fick komma in på en gång. De fick öppna upp gipset eftersom det var så svullet, säger Nina.

Kändes otryggt

Det var för att Hannes var utskriven från sjukhuset som han inte hade rätt till sjuktransport. Om det redan i Östersund varit bestämt att han skulle vidare till ett sjukhus i Stockholm hade det varit en annan sak.

– Tågresan var inte bra för honom, det var inget han skulle göra med det här benet. Jag vill inte känna mig så utlämnad med mitt barn, det kändes otryggt, säger Nina.

– Nu sitter han i rullstol och får sjuktransport när han ska någonstans.

”Måste ha missuppfattat”

Nina Lundmark kommer att anmäla sjukhuset efter händelsen. Lisbet Gibson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Jämtland, säger att personalen måste ha missuppfattat hur ont Hannes haft.

– Det måste ha blivit fel, man verkar inte ha förstått hur besvärligt han haft det. Vi gör alltid en medicinsk bedömning utifrån patientens skick, säger hon.

Gibson känner inte till fallet närmare, men säger att om mamman hör av sig kommer det antagligen att bli en avvikelse.

– Då gör vi en utredning på det, säger Lisbet Gibson.

Följ ämnen i artikeln