Vattenfalls brunkolsaffär stoppas inte

Publicerad 2016-07-02

Regeringen kommer inte att stoppa Vattenfalls försäljning av den tyska brunkolsverksamheten. Det meddelade näringsminister Mikael Damberg (S) och vice statsministern och klimatministern Isabella Lövin (MP) på en presskonferens under lördagen. I stället kommer man att köpa utsläppsrätter och annullera utsläppsrätter för över sex miljarder kronor under åren 2018–2040.

– Regeringen ser det här som ett verkfullt instrument för att faktiskt göra skillnad och minska utsläppen på ett ganska omedelbart sätt, säger MP-minister Isabella Lövin.

Regeringen ger grönt ljus till Vattenfalls affär att sälja brunkolsverksamheten till den tjeckiska energikoncernen Energeticky a Prümyslovy Holding (EPH). Det meddelade näringsminister Mikael Damberg (S) och vice statsministern och klimatministern Isabella Lövin (MP) under en presskonferens på lördagen. Innan hade näringsutskottet haft ett extra utskottssammanträde där frågan diskuterats.

– Värdet av att sälja är högre än att behålla och driva verksamheten vidare. Försäljningen är både strategiskt riktig och det finansiellt bästa alternativet, sa Mikael Damberg.

Samtidigt förklarade man att beslutet aldrig handlat om huruvida regeringen skulle ha behållit och avvecklat brunkolsverksamheten, utan om ett ja eller nej till affären.

– Hade vi sagt nej skulle Vattenfall ha fortsatt driva brunkolsverksamheten och kolet hade fortsatt att brännas upp, menade Lövin.

Köpa utsläppsrätter istället

I stället kommer regeringen att starta upp ett nytt program, utsläpssbromsen, där man ska köpa och annullera utsläppsrätter för över sex miljarder kronor under åren 2018–2040. Ett besked som Isabella Lövin och MP:s miljöminister Karolina Skog gav redan under lördagsmorgonen på DN Debatt.

– Vi har gjort en ordentlig granskning av affären och inte funnit några skäl att säga nej. Ett stopp skulle inte vara i enlighet med att bedriva affärsmässig verksamhet och inte heller innebära att brunkolsgruvorna läggs ner. Det här är en konkret åtgärd som omedelbart kommer ge utslag på EU:s pris på koldioxid, sa Isabella Lövin under presskonferensen.

"Jobbigt jävla plåster"

Karolina Skog kommenterade senare regeringens besked på Instagram med liknelsen av att "dra av av ett jävligt jobbigt plåster". Även flera andra politiker har uttryckt sitt missnöje över beskedet under dagen. En av dem är Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

– Mycket sorgligt. Det här är det sämsta klimatbeslut som kan tas. Så här gör inte en grön regering, så här gör en grå regering.

Även MP:s Carl Schlyter tycker det är är extremt allvarligt att regeringen går med på affären.

– Vi har sålt kolet och tappat väljarna, säger han till Aftonbladet.

Lars Hjälmered (M) tycker att affären är rätt i sak, men att utsläpssrätterna är slöseri med skattepengar.

– Det är väldigt bekymmersamt att Stefan Löfven skriver ut en check på 6 miljarder kronor för att döva sitt samvete i den här affären.

"En katastrof från början"

Det var i september 2015 som Vattenfall meddelade att den kritiserade verksamheten var till salu. Affären har granskats av regeringen sedan april i år, i samband med att Vattenfall presenterade budet från EPH.

Regeringen har tidigare hänvisat till att Vattenfalls ägardirektiv anger att marknadsmässig avkastning ska vara utgångspunkten för verksamheten. Enligt Damberg har det därför aldrig varit tal om att avveckla brunkolsverksamheten.

– Alternativet till en försäljning skulle vara att behålla och bedriva verksamheten. Det är en förlustverksamhet och skulle innebära kostnader på 10-15 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar då vi äger Vattenfall tillsammans, säger han och fortsätter:

– Trots att försäljningen innebär nedskrivningar, så är alternativet att behålla verksamheten ännu mer negativt finansiellt.

Dock medger både Damberg och Lövin att finansieringen och investeringen av brunkolsverksamhet i Tyskland var felaktig från början.

– Ur ett klimatpolitiskt perspektiv var den här finansieringen en katastrof från första början, sa Damberg under pressträffen.

"Vi är fortfarande ett grönt parti"

Utanför Rosenbad stod under lördagen ett tjugotal demonstranter med banderoller om att kolet bör ligga kvar i marken.

– Det är ett hemskt beslut och jag är så arg att det känns ned i jordens mitt. Vi har hela tiden tyckt att regeringen ska ta sitt ansvar och prioritera livet och framtiden framför pengarna. Detta visar att man inte kan lita på politiker när det gäller klimatet, säger Karin Andersson från Greenpeace.

Förutom att Vattenfalls brunkolsaffär har väckt massiv kritik från flera miljöorganisationer, som målat ut de tjeckiska köparna som kriminella och med brevlådeföretag i skatteparadis, har frågan även varit extremt känslig för Miljöpartiet. Detta då regeringspartiet gick till val 2014 på att brunkolsverksamheten skulle behållas och avvecklas.

Men enligt Isabella Lövin har man varken svikit väljarna eller sin gröna politk. 

– Vi förespråkar en miljövänlig politik och har investerat mycket i klimatåtgärder både i Sverige och internationellt. Vi satsar även historiskt mycket i budgeten i år vilket ger stor effekt på klimatet och vi har fått till en parti- och blocköverskridande överenskommelse om att Sverige ska ha hundra procent förnybar energi till 2040.

Men vad händer om ni inte är i regeringsställning 2018?

– Vi jobbar nu för att göra det dyrare att släppa ut vilket gynnar förnybar energi och missgynnar brunkol. Vi kommer lägga en budget för 2018 och debattera detta i valrörlsen. Vill inte nästa regering fortsätta med initiativet kan man ifrågasätta vilja att få ned utsläppen i Europa.

Vill inte säga något pris

I ett mejl till TT kommenterar EPH regeringens besked:

– Vi uppskattar den svenska regeringens beslut om EPH och dess finansiella partner PPF Investment. Det är en viktig milstolpe i överföringen av ägandeskapet. Vi inväntningar nu godkännande av konkurrensmyndigheter", skriver koncernen i mejlet.

Även Vattenfalls vd Magnus Hall säger till TT att försäljningen av brunkolsverksamheten är en "milstolpe" i bolagets förändring mot förnybar energi men vill inte ange en prislapp.

– Det är en transaktion som är svår att beskriva med ett enda pris, och vi får nog förhålla oss till att det är på det sättet tyvärr, säger han till TT.

Följ ämnen i artikeln