Skogspojken var en bluff

Publicerad 2012-06-16

Styvmamman kände igen honom på bilderna

Skogspojken var en bluff.

I nio månader gäckade Ray den tyska polisen.

Han sa att han bott i skogen i fem år.

Men nu har styvmamman avslöjat sanningen.

Hon kände igen skogspojken på polisens bilder. Men historien om att han levt i skogen i fem år är fejkad. Pojken som kallat sig för Ray heter egentligen Robin van Helsum och lämnade för sitt hem i staden Hengelo i Nederländerna i september förra året, skriver Sky News.

Lämnade avskedsbrev

– Vi är hundra procent säkra att han är denna 20-åriga pojke, eftersom hans styvmor identifierat honom. Vi har kontaktat hans familj och hans vänner. Vi fick beviset genom ett foto där man kan se honom med ett halsband med hans namn. Vi är väldigt glada att han har blivit upphittad, säger en polistalesman till Die Welt.

Eftersom pojken var myndig och hade gett sig av på egen hand, han lämnade ett avskedsbrev till familjen, sökte den holländska polisen aldrig efter honom, skriver Vermist. Senast han sågs var på en resa tillsammans med en kompis till Berlin i höstas.

Talade med brytning

Och i just Berlin kom han för nio månader sedan kom han i kontakt med polisen. För dem berättade han att han levt i skogen i fem år med sin pappa. När pappan avled sade han att han gick i fem dagar för att komma till Berlin. Det enda polisen fick veta var att han hette Ray. Pojken kunde ingen tyska utan talade bara engelska med viss brytning. Den tyska polisen och Interpol har sedan dess försökt utreda pojkens riktiga identitet och historia. 

Kan få betala

Robin van Helsum bor i dag i ett hus i Berlin som tillhör de sociala myndigheterna. Och enligt uppgifter till ABC News ska han inte ha några mentala problem. Polisen har än så länge inget motiv till pojkens bluff.

– Det är inget skämt längre. Om han medvetet har försökt lura oss kommer eventuella kostnader att tillfalla honom, säger polistalesmannen Michael Maaß till Die Welt.

Pojken har erkänt att han hittat på historien, skriver Sky News.