HD godkände sjukvårdsreformen

Publicerad 2012-06-28

Barack Obama kan pusta ut.

Högsta domstolen har beslutat att sjukvårdsreformen är förenlig med konstitutionen.

- Dagens beslut är en seger för människor över hela landet, vars liv kommer att bli tryggare, säger Obama.

Beslutet fattades med minsta möjliga marginal: fem röster mot fyra. Det innebär att alla amerikaner från 2014 måste skaffa en sjukförsäkring, annars riskerar de böter.

Det var domstolens sista beslut före sommaruppehållet. Och det viktigaste på många år. Hundratals människor trängdes inne i Högsta domstolens rättssal och många campade utanför i väntan på beslutet.

Delar befolkningen

Massorna jublade när beslutet tillkännagavs, men många är också besvikna över resultatet. Kritikerna menar att reformen är alltför kostsam och ett intrång i människors privatliv.

Sjukvårdsreformen har varit föremål för hård granskning i Högsta domstolen, sedan den kritiserats av 26 delstater som ställde frågan: Har kongressen mandat nog att tvinga alla amerikaner att skaffa sjukförsäkring?

Svaret är alltså ja.

Skatt i stället för böter

De fyra liberala domarna i HD röstade för reformen medan fyra av fem konservativa röstade emot. Avgörandet fälldes därmed av den konservative chefsdomaren John Roberts som förvånade många genom att rösta för reformen.

I motiveringen till beslutet beskriver Roberts den avgift som alla oförsäkrade amerikaner kommer att behöva betala som en skatt. På så vis kan inte HD förbjuda den.

- Man kan inte tvinga människor att köpa en vara, i det här fallet en sjukförsäkring. Om man däremot ser det som en beskattning är det förenligt med grundlagen, säger USA-kännaren och statsvetaren Merrick Tabor vid Stockholms universitet.

Ny fart på debatten

För Obama är sjukvårdsreformen en hjärtefråga som blev en stor politisk framgång när den klubbades igenom i kongressen för två år sedan. Dagens beslut från Högsta domstolen bekräftar presidentens triumf.

- Det betyder att Obama har åstadkommit något väldigt stort, säger Merrick Tabor.

Men den bittra debatten om sjukvårdsreformen kommer inte att ebba ut nu. Tvärtom kan den ta ny fart.

Inte ens fem månader återstår före presidentvalet i november och sjukvårdsreformen kan komma att spela en viktig roll i båda kandidaternas kampanjer.

- Dagens beslut innebär att reformen blir en politisk kamp och en viktig valfråga. Att vinna valet är det enda sättet för republikanerna att riva upp den här lagen nu, säger Merrick Tabor.

Lovar att riva upp lagen

Obamas motkandidat, republikanen Mitt Romney, lovar att riva upp hela lagen om han får ta över makten i Vita huset.

Obamacare, som reformen kallas i folkmun, är en dålig lag som höjer skatterna och "sätter regeringen mellan dig och din doktor", sade Romney efter att HD:s beslut offentliggjordes.

-Vårt uppdrag är tydligt. Om vi vill bli av med Obamacare måste vi avsätta president Obama. Hjälp oss bekämpa Obamacare. Hjälp oss bekämpa den liberala agendan.