Här räddar de syriske flyktingen – efter 13 timmar i vattnet

Uppdaterad 2015-09-03 | Publicerad 2015-09-02

Delade bilden på Facebook

Här kramar de om 28-årige Mohammed efter att ha räddat honom från havet.

Sandra Tsiligeridu och hennes vänner var på väg tillbaka till ön Kos efter en tur på sjön. Då upptäckte de en man som kämpade för sitt liv i vattnet.

De trodde först att det var en dykare. Men när vännerna i båten kom närmare såg de att det var en man i vattnet som försökte hålla sig ovan ytan med hjälp av en flytväst.

Sandra Tsiligeridu och de andra var på väg hem till ön Kos efter att ha varit ute med båten. Efteråt delade hon en bild från båten på Facebook, enligt Buzzfeed som hänvisar till en intervju i den grekiska tv-kanalen Mega.

Hade kämpat i 13 timmar

Den 28-årige mannen, som presenterade sig som Mohammed, berättade att han och 39 andra syrier lämnat Turkiet med båt samma morgon. Han hade försökt hålla sig flytande i vattnet i 13 timmar. När Tsiligeridu och hennes vänner upptäckte honom var han illa däran.

– Han var utmattad och nedkyld. Vi lade torra handdukar runt honom och han rörde sig knappt förrän vi kom till hamnen, säger läkaren Dimitris Dellis som var med på båten, till Mega.

Antogs vara död

Bilden på mannen och de som räddade honom har delats och gillats av tusentals på Facebook.

– Han tog min hand och sa ”tack”. Det är ett ögonblick jag aldrig kommer att glömma, säger Tsiligeridu till Mega.

Mohammeds familj hade kommit till Kos flera timmar innan han själv räddades. Efter att ha sökt efter honom i fem timmar gav kustbevakningen upp och antog att han omkommit. Nu har han återförenats med sin familj.

Sandra Tsiligeridu

Följ ämnen i artikeln