Skandalkirurgen Paolo Macchiarini får sparken

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: LORENZO GALASSI / AP
Paolo Macchiarini.

NYHETER

Kirurgen Paolo Macchiarini som opererat in konstgjorda luftstrupar på patienter, varav de flesta har dött, får lämna Karolinska institutet (KI).

– Jag kan inte se att han kan vara kvar, säger KI:s rektor Anders Hamsten till Dagens Medicin.

KI-ledningen har tidigare uttryckt sitt förtroende för den världsberömde men omstridde kirurgen Paolo Macchiarini. Men efter SVT:s granskning av kirurgen har KI sagt att en tidigare utredning om forskningsfusk kan återupptas. Det är framför allt uppgifterna om operationer i ryska Krasnodar som fått rektor Anders Hamsten att reagera.

Nu säger Hamsten att kirurgen inte kan vara kvar eftersom KI ”totalt har missbedömt den kliniska studien i Krasnodar”. På Dagens Medicins fråga om vad detta innebär konkret svarar Hamsten:

– Det har vi inte bestämt men det innebär definitivt att hans tidsbegränsade anställning inte kommer att förlängas. Om, vilket är sannolikt, vi landar i det beslutet.

Sex döda

Hamsten understryker att kirurgen, som i nuläget har ett ettårigt forskarkontrakt, först måste höras.

Enligt SVT har totalt åtta patienter fått konstgjorda luftstrupar inopererade. Endast två har överlevt. Tre av operationerna genomfördes 2011–2012 på Karolinska universitetssjukhuset. En polisutredning om operationerna på Karolinska pågår och har rubriceringen grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Patienterna som opererades på Karolinska var svårt sjuka och bedömdes ha kort tid kvar att leva, enligt KI. Men så var inte fallet med patienterna i Ryssland, enligt SVT-dokumentären.

"Han kan säga vad han vill"

En oberoende granskare har tidigare kommit fram till att kirurgen gjort sig skyldig till forskningsfusk. Men i sitt beslut i augusti i fjol så valde KI-ledningen att bortse från utredarens slutsats och i stället fria kirurgen.

I början av januari uppgav den amerikanska tidskriften Vanity Fair att forskaren har lämnat felaktiga uppgifter i sitt cv i samband med att han anställdes av KI 2010. Även dessa anklagelser undersöks av institutet.

Den kritiserade kirurgen vill inte bemöta uttalandena från KI:s rektor Anders Hamsten, med argumentet att han först vill få informationen från Hamsten själv.

– Han kan säga vad han vill, jag kommer inte att kommentera detta, säger kirurgen till TT.

TT/Aftonbladet

Publicerad:

LÄS VIDARE