Norska storbråket: ”Gran Canaria är som en dansbandsfestival”

Uppdaterad 2018-12-22 | Publicerad 2016-02-06

Sätter betyg på svenskarna

Ett storbråk har brutit ut i norsk media efter en debattartikel av den finska författaren Sanna Sarromaa i Verdens Gang.

Först tyckte hon norrmän var det finaste folket i världen – tills hon åkte till Gran Canaria.

– Det är den typen av folk man hittar på en dansbandsfestival, säger hon.

Den feministiska författaren Sanna Sarromma är finska men bor sedan en tid tillbaka i norska Lillehammer. Hon har som många andra valt att åka till Gran Canaria när det nordiska vädret är både för kallt och mörkt.

Men när hon landade på den spanska ögruppen mötte hon något hon inte var beredd på.

– Jag fick en kulturell chock, säger Sanna Sarromaa.

”Är halvfeta och har tatueringar”

Hon beskriver de semestrande norrmännen i en debattartikel i Verdens Gang, VG, med liknelsen att det ser ut som ”en dansbandsfestival”.

På norska finns ett uttryck som heter ”Harry” vilket hon använder för att beskriva soldyrkarna.

– ”Harry” är folk som ser ut lite som arbetarklass. De kan vara halvfeta och har tatueringar och det är länge sedan de gick till frisören.

Människorna börjar att dricka redan vid lunchtid.

– Kvinnorna är blonda men mitt på huvudet syns deras normala hårfärg eftersom det var så länge sedan de färgade håret, säger Sanna Sarromaa.

Hon poängterar att debattartikeln är skriven med en stor portion ironi samtidigt som det ligger en del sanning i hennes observationer. Svenskar på Gran Canaria har hon däremot en helt annan uppfattning av. Att vi inte har ett liknande ord som ”Harry” beskriver Sverige ganska bra, menar hon.

– Jag tycker svenskar är mycket mer välskötta. De luktar gott och dricker inte för mycket och har snygga kläder, säger Sanna Sarromaa.

Men att de annars så vackra norrmännen skulle kunna bete sig så grisigt kunde hon inte tro. Samma norrmän som kritiserar invandrare för att inte kunna språket kräver att få göra sin beställning på norska i fiskebyn Arguineguín på Gran Canarias sydkust.

Väcker stor ilska: ”Fy fan!"

Men debattartikeln har väckt ilska i Norge, inte minst hos den norska realitykändisen ”Charter Hilde” Skovdahl som medverkat i tv-program om norska chartervanor.

– Åh fy fan, så arg jag blir! Detta är extremt stigmatiserande, säger ”Charter Hilde” till VG.

Hon menar att Sanna Sarromaa måste haft skygglappar på och bara följt med strömmen. Det är inget fel med att söka sig till solen när den norska vintern slår till. Samtidigt har hon viss förståelse för vilka människor som Sarromaa riktar sig mot.

– Jag vet också att det finns fruktansvärd fylla, och folk som bara vill ligga och sola. Ja, det är charter, ja det är turism men poängen är att Kanarieöarna är så mycket mer, säger hon till tidningen.

Inte heller ”Charter Svein”, ytterligare en av tv-programskändisarna, sparar inte på krutet.

– Det här är något av det dummaste jag någonsin hört! Hon är fruktansvärt fördomsfull och självgod, hon ser tydligen finkultur som något slags högrestående mänskligt värde, säger ”Charter Svein” Ostvik till VG.

Sanna Sarromaa tar kritiken med ro och säger att såklart finns fler platser på Kanarieöarna där folk beter sig okej men att hon inte kunde förvänta sig det hon fick möta.

– Jag är van vid att finnar gör så men inte med norrmän som dricker på det sättet. Jag blev överraskad, säger Sanna Sarromaa.

Följ ämnen i artikeln