Ska göras maktlösa

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-22

Reinfeldts hemliga plan – Åkesson ska frysas ut

Möter tufft motstånd Fredrik Reinfeldt planerar att frysa ut Jimmie Åkesson totalt. Om det endast blir 15 ledamöter i varje utskott kommer Sverigedemokraterna inte att få någon plats. Men planen sågas av experterna. ”Jag tror bara att det blir kontraproduktivt att hålla på så här. Reinfeldt måste våga ta debatten med dem och visa att deras argument inte håller”, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Sverigedemokraternas inflytande ska minimeras till varje pris.

Aftonbladet kan i dag avslöja Fredrik Reinfeldts hemliga plan:

SD blir utan platser i riksdagens utskott – men släpps in som observatörer med rätt att yttra sig.

stoppar sd Fredrik Reinfeldt tänker försöka stoppa Sverigedemokraterna.

I dag eller senast i morgon förmiddag är alla röster räknade. Först då vet partierna hur många och vilka mandat de får i riksdagen. För Sverigedemokraterna handlar det om 19 eller 20 platser. Tillräckligt många för att automatiskt få platser i utskotten där många av besluten i realiteten fattas.

Men det gäller bara om det blir 17 ledamöter i varje utskott som i dag.

Minskar inflytandet

Nu har Moderaterna en plan för hur Sverigedemokraternas inflytande ska minimeras, uppger källor för Aftonbladet. Om antalet ledamöter i stället blir 15 får SD inga platser. I det läget skulle alliansen ha majoritet i utskotten med åtta ledamöter mot sju. Samtidigt kan ordföranden i utskotten hämtas både från regering och opposition precis som i dag.

Men att stänga ute SD helt är inte aktuellt. Dels eftersom väljarna faktiskt har valt in dem, dels för att alliansen vill veta hur SD tänker rösta i kammaren.

Får inte rösta

I stället kommer SD att bli observatörer i utskotten, enligt Aftonbladets källor. Det innebär att de får sitta med på möten och har rätt att yttra sig men de får varken komma med förslag eller rösta. Så var det för Vänsterpartiet 1991-94.

– SD skulle då få all information och vi skulle veta var de står i en fråga före omröstningen. En mycket intressant lösning, säger en källa.

Men partierna inom alliansen är inte överens än.

Inom FP vill man behålla 17 platser för att hålla koll på hur SD tänker. På 1990-talet slutade V att yttra sig när de märkte att de inte fick något inflytande.

Blocken måste samsas

Att ändra reglerna för att stänga SD ute riskerar också att göra dem till martyrer.

– Vi ska inte öka risken för att de kommer i fokus i media och riskera rysaromröstningar i riksdagen, säger Carl B Hamilton (FP).

Ett annat problem är att alliansen och oppositionen måste vara överens. Det är inte säkert att de rödgröna vill banta antalet ledamöter.

– Det finns en rad frågor som hänger i luften och som vi ska ta ställning till beroende på hur majoritetsfrågan landar, bland dessa frågor finns utskottshantering och val av talman. Men det är frågor vi får återkomma till, säger Sven-Erik Österberg, gruppledare för (S).

Svårigheter väntar

Den första prövningen kommer redan 4 oktober då riksdagen ska utse talman. Socialdemokraterna har alltid röstat emot de borgerligas förslag. Om de gör det även denna gång riskerar Per Westerberg (M) att inte bli vald.

Nästa svårighet är frågan om en förlängning av insatsen i Afghanistan. Både SD och de rödgröna vill börja dra hem trupperna nästa år, vilket alliansen är emot.

Enligt uppgift till Aftonbladet kommer regeringen att söka stöd hos Socialdemokraterna innan förslaget når riksdagen.

– Det handlar om att skicka ambulanshelikoptrar, det kan inte S vara emot när de egentligen tycker som vi om Afghanistan, säger en källa.

Kuppen sågas: "Det är en risk"

Stig-Björn Ljunggren, statsvetare

– Det är enligt reglerna och inte odemokratiskt. Politiskt sett kan det se ut som att Reinfeldt inte vill acceptera folks röster. Men det är en risk han är beredd att ta. Samtidigt kan det här gynna SD eftersom det uppfattas som ojuste. Därmed kan de få en del sympatier. Och de kan även lägga mer tid på att bygga upp sin organisation.

Jenny Madestam, statsvetare

– Jag tycker faktiskt att det här delvis är odemokratiskt. Nu har svenska folket röstat in SD i riksdagen. Att då börja mixtra med formerna för arbete känns bara märkligt. Men det är inte oproblematiskt. Att SD röstades in är unikt i svensk politik. Men jag tror bara att det blir kontraproduktivt att hålla på så här. Reinfeldt måste våga ta debatten med dem och visa att deras argument inte håller.

Följ ämnen i artikeln