Nordkoreas nya ramp skjuts upp

Publicerad 2012-09-25

Kim Jung Un, ledare i Nordkorea får vänta på sin nya raketramp för långdistansrobotar. Planerna på rampen avslöjades på satellitbilder tidigare i år.

Byggandet av en ny raketramp i Nordkorea har pausats.

Anledningen tros vara de kraftiga regnoväder som drabbat landet under sommaren, skriver AP.

– Nordkorea vill bygga större och bättre raketer, säger Joel Wit.

Den nya rampen är avsedd att kunna skjuta långdistansraketer så långt som till det amerikanska fastlandet.

Kan fortfarande avfyra raketer

Trots det avbrutna arbetet tros Nordkorea ha förmåga att avfyra raketer från en tidigare använd ramp, som ingår i samma komplex som den nya.

Satellitbilder visar hur arbete pågår på platsen, men att maskiner och personal försvunnit från den nya rampen. Det är bland annat byggandet av en ny bränsledepå som avbrutits. Byggnaden beskrivs som avgörande för att framtida test ska kunna genomföras vid den nya rampen.

– Trots denna temporära paus i byggnadsarbetet vid den nya rampen så verkar det som att Nordkorea vill bygga större och bättre raketer, säger Joel Wit, redaktör för hemsidan 38 North som bevakar utvecklingen i Nordkorea, till AP.

Har tidigare utfört tester

Nordkorea genomförde tester med kärnreaktorer under 2006 och 2009, men experter tror inte att kunskapen för att konstruera raketburna kärnvapen ännu finns i landet.

Flera länder är oroliga för att Nordkorea försöker skaffa sig egna kärnvapen, men från nordkoreansk håll menar man att tidigare uppskjutningar handlat om att sätta satelliter i omlopp kring jorden.

Dålig infrastruktur

Anledningen till avbrottet vid rampen är okänd, men kraftiga regn som drabbade landet under sommaren kan ligga bakom. Nordkorea anses extra sårbart för kraftiga regn då landet i stor utsträckning har bristfälliga dräneringssystem och dålig infrastruktur.

Maskiner och personal som arbetat med den nya rampen tros nu ha flyttats för att rusta upp andra delar av landet efter de kraftiga regnen, det skriver AP.