Utspelet var samordnat

Publicerad 2013-01-10

Lööf och Hatt var överens om krishanteringen

Striden om idéprogrammet har blottat en djup spricka i Centerpartiet.

I går tvingades partiledaren Annie Lööf avbryta sin semester i Thailand för att lugna de stridande falangerna.

Aftonbladet har kartlagt spelet bakom C-krisen.

I söndags satt Annie Lööf och åt middag med sin man Carl-Johan Lööf i semesterorten Ao Nang i Thailand. Föga anade hon då att hon två dagar senare skulle bli tvungen att avbryta sin semester. Hemma i Sverige förberedde nämligen delar av hennes parti ett utökat uppror med det kritiserade förslaget till idéprogram som presenterades av en arbetsgrupp före jul.

Allt fler partikamrater efterlyste ett starkare ledarskap och att Annie Lööf skulle ta bladet från munnen i den infekterade striden.

”Satt ner foten”

Krisarbetet började redan på resan hem. I en intervju med Aftonbladet avfärdade C-ledaren flera av de kritiserade förslagen, bland annat möjligheten till månggifte och slopad arvsrätt. Hon sa även att det ska förtydligas att visionen om fri invandring är på lång sikt.

– Nu har jag satt ner foten, för jag vill ha arbetsro i den här processen, sa Annie Lööf.

I morse landade hon i Sverige – nu tvingas hon konstatera att idébråket väckt liv i en gammal konflikt, som började redan under Maud Olofssons tid som partiledare. På ena sidan – de traditionella centerpartisterna ute i landet. På den andra – storstadscentern, som ofta kallas för nyliberaler av sina motståndare. Konflikten är djupgående och handlar om vilken riktning partiet ska ta.

Artisten Alexander Bard, som har bidragit till idéprogrammet och är medlem i C, menar att konflikten bottnar i ett generationsskifte.

– Centern håller på att byta kläder från ett socialliberalt konservativt landsbygdsparti till ett liberalt frihetligt storstadsparti, säger han.

Egna varianter

De senaste dagarna har flera C-distrikt protesterat genom att lägga fram egna varianter av idéprogrammet, där de mest uppmärksammade förslagen strukits. Det var skälet till att partitoppen tvingades ut på banan – trots att planen var att ligga lågt och låta medlemmarna debatterna idéerna i fred.

Ledningens agerande var väl samordnat. Lööf har under hela sin semester stått i daglig kontakt med sina två vice partiledare och sin stab.

Redan i förrgår gick förste vice ordförande Anders W Jonsson ut och sågade delar av förslaget efter klartecken från Lööfs stab. I går gjorde andre vice ordförande Anna-Karin Hatts samma sak i en debattartikel. Hon krävde bland annat att programmet ska få en mer socialliberal inriktning.

Ett dygn innan artikeln publicerades hade Annie Lööf fått den skickad till sig på mejl till Thailand. Hon har också pratat med sin stab och Anna-Karin Hatt om innehållet.

De var överens om att de skulle gå ut och tycka till om programmet samma dag.

Utspelet applåderas

Tack vare att Anna-Karin Hatt är andra vice ordförande har hon en friare roll än partiledaren och kan vara mer kritisk mot idéprogramsförslaget.

Utspelet applåderas av flera distrikt, bland annat Östergötland, ett av de mest kritiska fästena.

– Jag är väldigt belåten med Hatts debattartikel som går helt på vår linje. Jag utgår från att Annie Lööf och partistyrelsen kommer sätta ner foten i samma riktning, säger riksdagsledamoten Staffan Danielsson.

Men partiledningens utspel föll inte i god jord hos alla. Många medlemmar upprördes över att Hatt tog bladet från munnen före Lööf. Det uppfattades som en direkt utmaning.

Fredrick Federley, en av författarna till idéprogrammet, var i går mycket upprörd.

Har förtroende

– Processen skulle vara öppen och följas av debatt i hela partiet. Då är det inte bra när delar av partiledningen går ut och dömer i vissa frågor. Risken är att den viktiga debatten som vi har behövt i 40 år avtar, säger han.

Men han vill inte kritisera Annie Lööf.

– Hon har tvingats ut av de andra. Det är märkligt och klumpigt eftersom de vet att hon är på semester.

Även Hanna Wagenius, ordförande i Centerns ungdomsförbund, beklagar att ledningen redan låst sig i flera frågor.

– Jag trodde att vi skulle hålla oss till originalplanen. Nu är vi beredda att kämpa ännu hårdare för de vi tycker är bra, som fri invandring och månggifte, säger hon.

Aftonbladets rundringning bland C-distrikten visar att Annie Lööf fortfarande har förtroende som partiledare, trots turbulensen. Men på flera håll vill man att hon visar ett tydligare ledarskap.

”Hamnat snett”

– Hon borde skaffa sig fler rådgivare utifrån landet så att hon bättre samlar upp rörelsens åsikter och synpunkter. Här har man hamnat väldigt snett i förhållande till partiets åsikter, säger Lennart Pettersson, ordförande i Skåne.

Flera ordförande villkorar också förtroendet med att de förändringar som krävts av idéprogrammet görs.

– Det gäller att lyckas sy ihop partiet. I dag verkar en klick i Stockholm ha en åsikt och resten av partiet en annan, säger Bo Rundquist, ordförande i Södermanland.