Madeleine och Chris O'Neill väntar barn

Uppdaterad 2013-12-20 | Publicerad 2013-09-03

Kommer precis nio månader efter bröllopet

Prinsessparet är med barn, det skriver Madeleine på sin Facebooksida.

I början av mars, precis nio månader efter bröllopet, väntas babyn.

"Vi känner oss så välsignade och kan inte vänta på att bli föräldrar", skriver Madeleine på Facebook.

Nu gratuleras hon – av kronprinsessparet.

09.09 på tisdagsmorgonen kom beskedet: prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill väntar barn. Beskedet kom via Kungahusets egen sajt och Madeleines facebook.

"Den blivande modern mår bra och födseln beräknas i början av mars 2014", meddelar Kungahuset.se.

Kom till vid bröllopet

Paret gifte sig 8 juni och for sedan på bröllopsresan till Seychellerna. Om barnet föds första mars 2014 är det exakt nio månader efter bröllopet.

Nu regnar gratulationer över det nygifta paret:

"Awwwwwwwwwwwwwwww congratulations!!!!!"
"Grattis!"
"Lykke til"

"Поздравляем!!!"

"Dejlig nyhed, stort tillykke fra Danmark"

Inom loppet av minuter hade tusentals personer gillat Madeleines barnbesked på Facebook som där det delats hundratals gånger.

Bertil Ternert, hovets presschef, uppger till Aftonbladet att familjen är upprymd över graviditeten.

– Det är positivt och glädjande.

Han berättar också att kronprinsessparet skickar sina gratulationer:

– Vi gläds åt prinsessan Madeleine och Chris, hälsar de. Det var deras första reaktion, säger han.

"Jobbar som vanligt"

När familjen fick reda på att prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill väntar barn känner han inte till.

– Den uppgiften har jag inte exakt.

Enligt Ternert kommer Madeleine fullfölja sina arbetsuppgifter enligt hovets kalendarium och just nu befinner hon sig i hemmet i New York, USA, där hon "som vanligt jobbar med Childhood foundation".

– Hon mår bra, säger Bertil Ternert.

Enligt det kungliga kalendariet på hovets hemsida ska prinsessan närvara på Kungliga slottet i Stockholm på fredag och möta företrädare för organisationen Min stora dag. På söndag ska hon enligt planerna vara med vid en minnesgudstjänst för prinsessan Lilian vid Engelska kyrkan.

Mot alla odds

I samband med bröllopet spekulerade spelbolagen i när parets första barn skulle komma. Lågoddsarna var april, maj och juni. Men Chris och Madeleine slog oddsen och ser ut att få barn innan de flesta trodde.

Utöver födelsemånad förutspådde spelbolagen att parets bebis kommer väga mellan 3 000 och 3 800 gram och vara mellan 48 och 53 centimeter lång.

– Kusinen Estelle vägde 3 280 gram och enligt oddsen hamnar madeleine och Chris förstfödda där någonstans, sa Mårten Skånman till Aftonbladet.

Även när kronprinsessan Victoria blev gravid väntades barnet i mars, men Estelle kom redan 23 februari och var 51 centimeter lång.

Fakta: Så blir det med tronföljden

Den nu aktuella tronföljden ser ut på följande sätt: Kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine.

Christopher O'Neill är fortfarande utländsk medborgare. Om barnet blir enbart medborgare i USA kan det inte ingå i den svenska tronföljden.

Christopher O'Neill är katolik. Om parets barn får en katolsk uppfostran kan det heller inte ta över den svenska tronen.

Om barnet/barnen inte växer upp i Sverige är kan det/de inte ärva den svenska tronen.

Fakta: Om prinsessan Madeleine och herr O'Neill

Madeleine Thérèse Amelie Josephine är prinsessa av Sverige och hertiginna av Hälsingland och Gästrikland. Hon är 31 år gammal och är det svenska kungaparets yngsta barn.

Prinsessan Madeleine har en fil kand med konstvetenskap som huvudämne och är sedan en tid tillbaka bosatt i New York. Under hösten 2012 förlovade hon sig med finansmannen Christopher O'Neill, och vigseln ägde rum i Stockholm den 8 juni 2013.

Christopher O'Neill är affärsman och utländsk medborgare (han är både britt och amerikan). Han är 39 år och är född och uppväxt i London. Har fem halvsystrar.

Herr Christoffer O'Neill har studerat internationella relationer och ekonomi och arbetar som finansanalytiker och investerar i "entreprenörsdrivna bolag". (TT)