1 av 4 unga är utan jobb

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-12

Finanskrisen slår hårdast mot svenska ungdomar

Ungdomsarbetslösheten är långt värre i Sverige än i övriga Norden.

Just nu är 142 000 svenska ungdomar arbetslösa.

Med andra ord: var fjärde svensk pojke och flicka har inget jobb.

Den senaste rapporten från Statistiska centralbyrån om ungdomsarbetslösheten är dyster läsning. Den visar att 24,4 procent av alla svenska ungdomar mellan 15 och 24 år var arbetslösa under första kvartalet 2009.

Det är en kraftig ökning från första kvartalet 2008, då ungdomsarbetslösheten låg på 20,5 procent. Men det är ingen unik siffra. Så sent som första kvartalet 2006, under den dåvarande socialdemokratiska regeringen, var ungdomsarbetslösheten exakt lika hög: 24,4 procent.

Studerande klassas olika

En annan likhet är att vi 2006 var Nordens värstingar, precis som i dag. De senast jämförbara siffrorna gäller fjärde kvartalet 2008. Då var ungdomsarbetslösheten i Sverige nästan tre gånger så hög som i Danmark och Norge.

Men Linda Pärlemo, analytiker på Arbetsförmedlingen, konstaterar att det är svårt att jämföra statistik mellan länder.

– Danmark klassar vissa elever som går på gymnasiet som sysselsatta. Samtidigt klassas många heltidsstuderande i Sverige som arbetslösa. Frågan är om det är ett arbetsmarknadspolitiskt problem.

Värst på industriorter

Att ungdomsarbetslösheten nu ökar igen i Sverige har med lågkonjunkturen att göra.

– När tillfälliga anställningar börjar minska slår det först mot dem som ännu inte har etablerat sig på arbetsmarknaden, exempelvis de unga, säger Pärlemo.

Detta är en viktig förklaring till att ungdomsarbetslösheten just nu är värst i Hofors och Munkfors. Det är industritunga orter, där industrier som Ovako Steel och Böhler-Uddeholm varslat kraftigt på senare tid. Men även om läget just nu är mörkt för ungdomarna så finns det ljuspunkter.

– Vi ser att de har kortare arbetslöshetstider än andra grupper. På det sättet är det lättare för de unga än om de hade varit i 55-års åldern, säger Linda Pärlemo.

Följ ämnen i artikeln