Hundar

Jennifer adopterade valp – hunden dog efter fem dagar

Av: 

Alexzandra Persson

NYHETER

Jennifers och Jelenas nya hundar levde bara i några dagar efter att de adopterats från Grekland.

– När jag såg hunden var jag helt kär. Jag tänkte att den skulle kunna få en andra chans och må bra hos mig, säger Jelena.

Jennifer, 22, dröm hade länge varit att få hjälpa en hund i nöd. Jelena, 18, och hennes syster ville överraska sin familj som länge pratat om att skaffa hund.

På olika håll i Sverige hittade Jennifer och Jelena ett Tiktok-konto som en organisation som säljer grekiska gatuhundar för adoption driver. De båda säger att de till en början var skeptiska, men att de följde kontot över en längre tid. När de såg hur nöjda tidigare köpare varit med organisationen bestämde de sig för att ge det en chans – men snart anade de oråd.

Jennifers hund Lily. Bild från organisationen innan adoption.

De blev först tvungna att lägga en deposition på 3 000 kronor – trots att de inte hade fått något avtal. Dagarna innan de skulle hämta upp sina nya familjemedlemmar fick de veta att de också måste betala resten av köpesumman med kontanter eller Swish.

– Då kändes det som att det redan var för sent att ändra sig. Min hund skulle ju snart komma hit, säger Jelena.

Jelenas valp Tzatziki. Bild från organisationen innan adoption.

”Var i chock”

I september 2021 åkte Jennifer, Jelena och två andra tjejer till Arlanda för att hämta sina nya familjemedlemmar, något som Göteborgs-Posten tidigare skrivit om. De möttes av fyra små hundar inträngda i två små burar. Hundarna verkade energilösa och ville inte gosa. Tjejerna fick förklarat för sig att de var trötta efter resan och att två av dem fått lugnande medel.

– När jag såg min hund var jag i chock. Det var inte den hunden de hade visat mig. Det var samma hund, men det var något fel på honom, säger Jelena.

Tzatziki i bilen på väg hem från Arlanda.

– Jag får min hund och tre minuter senare börjar hon spy rakt ut, säger Jennifer.

På de respektive bilresorna hem blev det bara värre och värre. Hundarna ville inte gå någonstans, de bara la sig ner på marken. De bajsade inte, de kissade inte och de ville inte äta. Väl hemma ville de bara lägga sig i olika hörn och trånga utrymmen.

Rekommenderades att avliva

Dagen efter la Jelena märke till att Tzatzikis tandkött var helt vitt och tog hunden till veterinären. I den gemensamma gruppchatten hon har med de tre andra hundägarna fick hon veta att två av de andra hundarna också hade liknande symtom. Då låg redan Jennifers hund Lily på akuten.

– Jag började skaka och gråta. Alla symtom som hennes hund hade, hade även min hund, säger Jelena.

Jelena Kozoderovic.

Redan samma dag rekommenderades Jelena att avliva sin hund. Hon fick besked om att det troligtvis rörde det sig om parvosmitta, även kallat hundpest, som hundarna drabbats av.

Veterinärerna förklarade att även om Tzatziki skulle klara sig så skulle hon behöva leva med magsmärtor resten av livet. Den tanken stod inte Jelena ut med. Hennes hund avlivades efter två dagar i Sverige.

– Det var en av de värsta dagarna i mitt liv. Jag mådde så dåligt, säger Jelena.

Betalade 68 000 kronor

Jennifers hund behandlades i två dagar till. Sedan fattade även hon beslutet att avliva Lily. Ytterligare en person som adopterat en hund skrev i deras chatt att hon också behövt avliva sin.

Lily hos veterinären innan hon avlivades.

Hundarna var inte försäkrade av organisationen. Jelena hade köpt Tzatziki för 12 000 kronor och fick betala 15 000 kronor för veterinärbesöket. Jennifers Lily kostade 13 000 kronor och veterinärbesöket landade på 55 000 kronor.

– Jag kände mig så blåst och så ledsen. Hade jag inte haft Jennifer och de andra hade jag nog mått ännu sämre, säger Jelena.

Hur kommer det sig att ni inte avbröt adoptionen?

– Det handlade om en valp. Den bodde på gatan och hade ingen familj och jag kunde ge det här livet en andra chans. Det var nog det som gjorde att jag fortsatte. Det är något med djur som gör att man blir mer naiv, säger Jennifer.

Jennifer Karppinen.

Aftonbladet har pratat med en företrädare för organisationen som adopterade bort hundarna.

– Det brukar inte hända att hundarna är sjuka. De kan lika väl ha blivit sjuka i Sverige. Vi har genomfört alla vaccinationer som man ska, säger hon och avslutar sedan:

– Vi är inte intresserade av att kommentera detta mer.

Jennifer och Jelena fick tillbaka 6 000 kronor var av organisationen.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här


Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hundar

Grekland