Biden retar upp – med kannibalanklagelse

Mia Holmberg Karlsson/TT

Uppdaterad 2024-04-23 | Publicerad 2024-04-22

Papua Nya Guineas premiärminister James Marape i Washington i september.

Stämningen är avmätt mellan USA och Stillahavsstaten Papua Nya Guinea. Osämjan grundar sig i president Joe Bidens antydningar om att hans morbror ätits upp av kannibaler under andra världskriget.

Bidens morbror, fänrik Ambrose Joseph Finnegan, sköts ned över Papua Nya Guineas huvudö 1944, hävdade presidenten under en minnesstund för krigsveteraner i Pennsylvania i förra veckan.

– De hittade aldrig hans kropp eftersom det fanns många kannibaler i den delen av Nya Guinea, sade Biden.

Nu anklagar Papua Nya Guineas premiärminister James Marape Biden för att ha förolämpat Stillahavsstaten, som var skådeplats för hårda strider under andra världskriget.

”President Bidens utspel kan ha varit en blunder. Hur som helst förtjänar inte mitt land att stämplas på det här sättet”, säger han i ett uttalande på måndagen.

”Andra världskriget var inte mitt folks verk. De drogs helt i onödan in i en konflikt som inte var deras”, fortsätter han.

Marape uppmanar samtidigt USA att leta reda på sina krigsoffer i landets djungler och städa upp ödeläggelsen efter kriget. Mänskliga kvarlevor, flyg- och skeppsvrak, tunnlar och odetonerade bomber finns spridda över stora delar av Papua Nya Guinea och närliggande Salomonöarna, hävdar han.

Bidens utsago om morbroderns öde stöttas dessutom inte av offentliga register. Enligt försvarshögkvarteret Pentagon var Finnegan passagerare på ett transportplan som 1944 kraschade i havet efter dubbelt motorhaveri.